Artefacte furate de la Sarmizegetusa Regia, recuperate

Procurori ai Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia, prin cooperare judiciara internationala cu autoritatile germane din landul Hessen, au reusit, la data de 5 mai 2011, recuperarea unui nou lot de artefacte antice. Acesta consta într-o spirala dacica din aur în greutate de 934 gr., o pereche de scuturi din fier forjat si 229 monede Koson si Lysimach din aur si argint.

Artefactele apartin tezaurelor sustrase, în perioada 1998-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia (clasat monument istoric pe lista UNESCO), de echipe de braconaj arheologic din judetul Hunedoara, aflate în curs de judecare la Curtea de Apel Alba Iulia si Judecatoria Deva pentru sustragerea si valorificarea ilegala a mai multor tezaure de spirale, scuturi si monede antice, comise în aceeasi perioada, se arata într-un comunicat de presa remis redactiei gândul de catre Ministerul Public.

Piesele au fost recuperate în conformitate cu art. 4 din Conventia de la Roma, UNIDROIT, pentru restituirea bunurilor furate sau exportate ilegal, prin acordarea de catre statul român a justei compensatii cuvenite colectionarilor care au cumparat artefactele. Piesele vor fi depuse, azi 11 mai 2011, la Muzeul National de Istorie al României din Bucuresti.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *