Un client Volksbank a obtinut convertirea creditului din franci elvetieni in lei la cursul de la data acordarii

O clienta din Galati a bancii Volksbank a devenit prima care obtine o decizie irevocabila prin care creditul ei in franci elvetieni va fi convertit in lei la cursul de la data acordarii, plus 10%. O victorie istorica, spun avocatii celor cu credite in franci. O decizie care nu va avea mare impact, sustin avocatii bancii, pentru ca se revine la cursul din 2008, dar si la dobanzile la lei practicate pe vremea aceea.

In urma hotararii Tribunalului din Galati, banca va fi nevoita sa accepte conversia in lei a creditului acordat in franci elvetieni in 2008, la cursul de la data acordarii plus o marja de 10%. Avocatii clientilor spun ca decizia va putea fi invocata si in alte dosare similare.

Gheorghe Piperea, avocat: “Este un precedent care urmeaza sa fie folosit intr-un fel sau altul de acum incolo in toate aceste procese.”

Stan Tirnoveanu, avocatul bancii: “Eu nu cred ca va fi un precedent pentru ca este un precedent intr-un singur caz. Sunt alte hotarari pe care banca nu a facut o anume publicitate, Ialomita, Oradea si alte instante au respins o asemenea aplicare a contractului si dispozitiilor legale.”

Gheorghe Piperea, avocat: “Precedentul nu va putea sa fie evitat. Ori ca va fi acceptat ca fiind o baza de pornire pentru discutii ori ca va fi respins – dar de evitat nu va putea fi evitat sub nici o forma.”

Instanta nu a precizat insa si care este dobanda care va fi folosita in cadrul conversiei.

Gheorghe Piperea, avocat:
“Nu s-a pus sub nicio forma in discutie costul creditului, costul este acelasi, e dobanda de atunci.
– Dobanda de la franci, chiar daca se face conversia in lei ?
– Da, da, pai dar nu se poate altfel pentru ca nu s-a modificat contractul din punctul acesta de vedere.”

Stan Tirnoveanu, avocatul bancii: “Te intorci la cursul din 2008, la dobanda la leu din 2008, care este dubla. Nu poti sa concepi o valuta, alta decat CHF si dobanda la CHF.”

Adrian Cuculis, avocat: “Reclamantul are posibilitatea sa cheme in judecata in continuare Volksbank pentru stabilirea efectiva a dobanzii. Lucrul acesta asa cum am spus nu este stipulat in decizia instantei.”

Asa ca ambele tabere se asteapta la o noua batalie.

incont.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *