Alegeri prezidentiale in diaspora: Zeci de romani s-au asezat la coada inca de sambata seara

Zeci de romani din strainatate s-au asezat la coada, pentru a putea vota in turul 2 al prezidentialelor, inca de sambata seara, multi dintre venind de la sute de kilometri, cu autocare inchiriate, in orasele unde sunt organizate sectii de votare.Pentru a fi siguri ca vor ajunge la urne, zeci de romani stabiliti in Europa de Vest s-au asezat la coada inca de sambata seara.

Update ora 08:24 Un bistritean si un botosanean s-au intalnit in Canada, in campusul unei universitati, unde amandoi studiaza – unul Istorie, Germana si Studii Europene, iar cel de-al doilea Lingvistica.

Momentan sunt singurii romani din universitate si au decis, in urma cu patru zile, sa recurga la un gest simbolic pentru a-si convinge semenii raspanditi oriunde in lume sa iasa la vot. Au mers pe jos din orasul lor, Victoria, la Vancouver, unde se afla Consulatul General al Romaniei.

“E un gest simbolic menit sa convinga”, spun cu modestie cei doi tineri romani. Asa ca si-au creat pe Facebook o pagina dedicata, Drumetia catre sectia de votare, sperand ca mesajul lor sa ajunga pe alte pagini ale comunitatii romanesti din Vancouver.

Update ora 08:20 In Anglia, zeci de romani aflati la sute de kilometri de sectiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a inchiria autocare cu care sa ajunga la vot. Pretul unui loc in autocar a variat intre 11 si 13 lire sterline, dus-intors. La fel au facut romani stabiliti in Suedia, la Göteborg, care au inchiriat un autobuz pentru a ajunge sa voteze la sectia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

Update 08:00 Si la Paris, sunt deja cate 100 de oameni la fiecare usa de la 7 dimineata. Primii oameni au venit sa voteze de la 2 noaptea.

Update 07:45 La ora deschiderii urnelor, in Chisinau erau formate deja cozi mari in fata sectiilor de vot. Romanii din Chisinau au inceput sa vina sa voteze inca de la ora 5:00 dimineata.

Update 07:30 Romanii din Munchen au stat toata noaptea in strada: “Se rade mult, este speranta. Unii se incalzesc putin prin masini, sau isi incarca telefoanele: trebuie sa ramanem conectati, sa stim unii de altii, voi din tara si noi de aici. Si sa fim cu totii lasati sa votam!”

Update 07:00 In Londra si Munchen romanii s-au pus la cozi pentru a vota inca de sambata seara. Cei din Munchen au mers la urne cu periutele. Romanii din Londra s-au si filmat asezati la coada la Institutul Cultural Roman din Londra pentru a-si pastra randul la vot.

Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput in afara tarii sambata.Primul roman din diaspora care a votat la alegerile de duminica este un clujean stabilit in Noua Zeelanda, unde singura sectie de votare, aflata la Auckland, s-a deschis sambata la 20.00, ora Romaniei. iar dupa vot a pus imediat pe Facebook o imagine si un mesaj care s-au viralizat peste noapte in Romania.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot în numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota. Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, vineri, ca romanii din diaspora sa vina la vot duminica devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

stirileprotv.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *