Alegeri prezidentiale, turul II: Cum au votat romanii din diaspora (Video)

Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de aproape trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2 noiembrie. Zeci de mii de români stau la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare. Peste 4.000 de români stau la coadă la Consulatul de la Munchen şi protestează faţă de măsurile organizatorice luate de autorităţile române.

UPDATE 16:25 – Români din Norvegia, 550 de kilometri cu avionul pentru a vota la Oslo

Un grup de zece români care lucrează în oraşul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminică, pentru a vota la Ambasada României de la Oslo, situată la o distanţă de peste 550 de kilometri, unde au stat la coadă două ore şi jumătate pentru a-şi exprima opţiunea electorală.

Ioana Stan, una dintre membrele grupului de români, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că a meritat tot efortul depus pentru a vota la alegeri.

“Suntem un grup de români care lucrăm în Stavanger şi am luat avionul pentru a ajunge să votăm la Ambasada României din Oslo, situată la peste 550 de kilometri distanţă. Am luat bilete dus-întors cu preţ redus, pentru grup, ne-a costat circa 200 de euro, am luat trenul de la aeroport până în centrul capitalei Norvegiei, dar a meritat tot efortul făcut, şi timpul petrecut pe drum, şi distanţa, şi costurile, pentru a putea vota la alegeri. În faţa ambasadei au fost câteva sute de persoane, am stat la coadă două ore şi jumătate până am reuşit să votăm”, a spus Stan.

Aceasta a subliniat că lucrează şase zile pe săptămână la o companie de explorări petroliere şi sâmbătă avea zi liberă, dar a făcut schimb pentru a putea vota duminică.

“În primul tur nu am votat, dar acum am făcut schimb cu ziua liberă pentru a putea ajunge la Oslo”, a precizat Ioana Stan.

Un alt membru al grupului, Florin Focşăneanu, a spus, la rândul său, că a votat şi în primul tur şi că a meritat să meargă şi în turul al doilea la Ambasada României din Oslo, “indiferent de efortul depus”.

Peste 12.000 de români stau la coadă, duminică după-amiază, la cele trei secţii de votare din Londra, oamenii aşteptând ore în şir şi fiind hotărâţi să nu plece, deşi nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze, iar afară a început să plouă.

Cozile la cele trei secţii de votare din Londra se întind pe câţiva kilometri, iar oamenii continuă să vină la vot.

Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, potrivit unor estimări oficiale, la cele trei secţii de votare din Londra s-ar afla peste 12.000 de români.

“Cozile sunt kilometrice, la secţia de la Institutul Cultural Român coada se întinde în jurul clădirii, ajungând de unde începe”, a apus Tommy Tomescu.

Acesta susţine că partidele din România au fost avertizate înainte de vot că “va fi mai rău” decât în 2 noiembrie, dar nimeni nu a făcut nimic, nici măcar deputaţii de diaspora şi partidele de opoziţie.

“Numărul celor care se aşează la coadă este în creştere. Sunt foarte mulţi”, a mai spus Tomescu.

Ela precizat că nu a reuşit să voteze, întrucât se ocupă de împărţirea de ceai şi cafea pentru cei de la coadă.

Conform estimărilor sale, oamenii aşteaptă mai multe ore pentru a vota, la ICR votând cam patru sute de oameni pe oră, iar britanicii care trec prin zonă se opresc să întrebe ce se întâmplă

La rândul său, o altă româncă, Silvia Dan a precizat, pentru MEDIAFAX, că stă la coadă la secţia de la Consulat de la 7.30, ora locală, şi nu reuşise să voteze până la 13.00, ora locală.

La secţia de la Consulat coada se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, fiind peste 2.000 de persoane.

“Totul merge foarte încet, în ritm de melc, nu există acea fluiditate. Eu mai am în faţa mea în jur de 200 de persoane şi cred că mai am de aşteptat cel puţin două ore”, a spus românca, precizând că, totuşi, atmosfera ”este în general calmă şi au venit mai mulţi voluntari care au încercat să liniştească spiritele”.

Din când în când, oamenii de la cozi strigă “Jos Ponta!” şi “Vrem să votăm!.

“La un moment dat, au venit doi paznici care le-au cerut oamenilor să nu afişeze pancarte cu «Jos Ponta!», deoarece nu ar fi corect să fie nominalizat numele unui candidat. Acum domneşte în general un spirit calm, pasiv, se împart ceai, cafea, cornuri. Dar rândurile se îngroaşă, de obicei la Londra oamenii vin să voteze după-amiază, astfel că există pericolul ca spre seară oamenii să se revolte în momentul în care vot constata că nu vor mai putea vota”, a mai spus Silvia Dan.

O coada imensă, unde oamenii asteaptă mai bine de doua ore, s-a format şi la sectia de la Portsmouth, la circa 120 de kilometri de Londra.

UPDATE 16:20 – Cozi de un kilometru la secţia de votare din Stuttgart

Mii de români stau la coadă, duminică după-amiază, în faţa secţiei de votare deschise la consulatul onorific din oraşul german Stuttgart, unde aşteaptă pe două rânduri care se întind pe câte un kilometru, unul fiind destinat celor care au venit cu copiii.

Potrivit celor aflaţi la faţa locului, numărul românilor care aşteaptă în stradă să voteze este mult mai mare decât al celor veniţi la urne în primul turul al alegerilor prezidenţiale.

“La Stuttgart, coada e cel puţin dublă faţă de primul tur. Data trecută, am aşteptat şase ore până să pot vota”, susţine, pe pagina sa de Facebook, un român care a votat în Stuttgart.

O parte a celor aflaţi la coadă nu cred că vor mai putea ajunge la urne, însă, cu toate astea, nu pleacă din faţa secţiei de votare.

În Luxemburg, coada este de sute de oameni.

UPDATE 15:30 – Aproape 115.000 români au votat în diaspora. Cei mai mulţi – în Italia, Spania, Franţa şi Republica Moldova

Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de aproape trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central din 263 din cele 294 de secţii de votare din străinătate, până la 13.00, ora României, au votat 114.607 români.

Cei mai mulţi au votat în Italia – 29.262, în Spania – 24.077, Republica Moldova – 15.328, Marea Britanie – 5.893, Franţa – 5.685 şi Germania – 5.635.

În Belgia au votat 4.213 persoane, în Austria – 3.106 şi în Cipru 1.724.

De asemenea, 1.324 de români au votat în Grecia, 1.522 în Danemarca şi 1.542 în Olanda.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, până la ora 13.00 votaseră 40.206 de români, potrivit datelor centralizate de BEC din 262 din cele 294 de secţii de votare.

Astfel, în 2 noiembrie, până la ora 13.00 în Spania votaseră 6.959 de români, în Republica Moldova – 9.087, în Franţa – 2008, Germania – 1.560, Marea Britanie – 1.243. În Austria, votaseră 845 de persoane, în Belgia – 1.732, iar în Cipru – 643.

În Birmingham, românii stau la coadă şi câte patru ore pentru alegerea viitorului şef de stat.

UPDATE 15:30 Coadă de sute de oameni în Londra

La Londra, în stradă aşteaptă să voteze sute de români. Mulţi dintre ei stau la rând de două sau chiar trei ore şi cred că abia peste o oră vor ajunge să pună ştampila pe buletinul de vot.

UPDATE 14:30 – Peste 4.000 de români protestează la Munchen

“Peste 4.000 de oameni protestează la Consulatul României de la Munchen, întrucât sunt teribil de supăraţi şi nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania.

El a spus că mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie.

Mihai Rusu a venit la vot, împreună cu mai mulţi prieteni, încă de la deschiderea urnelor, iar până la ora transmiterii acestei ştiri el şi cei din grupul său nu reuşiseră să voteze.

Rusu estimează că va mai trebui să aştepte alte două ore pentru a putea vota.

“Demisia, demisia Ponta!”, “Noi de aici nu plecăm până nu votăm!”, strigă oamenii la coadă.

Până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), din cei 4.000 de oameni care stau la coadă reuşiseră să voteze 1.355.

Mihai Rusu consideră că situaţia de la Munchen şi de la alte secţii din diaspora reprezintă “o gravă încălcare a dreptului de vot”

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX că doi reprezentanţi ai partidelor politice de la biroul secţiei de votare de la Consulatul de la Munchen nu s-au prezentat. La această secţie au fost amplasate şapte cabine de vot şi au fost trimise şapte ştampile.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a făcut, sâmbată, o vizită de lucru la Munchen, pentru evaluarea modului în care sunt aplicate măsurile vizând fluidizarea procesului de votare în turul al doilea, el având întrevederi cu ambasadorul României în Germania, Lazăre Comănescu, şi cu consulii generali ai României de la Munchen şi Bonn, precum şi cu parlamentarul federal Bernd Fabritius, preşedinte al Uniunii Saşilor Transilvăneni din Germania.

Meleşcanu susţinea că MAE “a luat toate măsurile care ţin de competenţele sale legale pentru asigurarea unor condiţii bune pentru exercitarea dreptului de vot în străinătate de către cetăţenii români la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale”.

UPDATE 13:30 – Jandarmi italieni, la Consulatul român de la Torino, unde 5.000 de oameni stau la coadă

Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de oameni stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

UPDATE Zeci de români aşteaptă şi la Oslo să voteze

Zeci de români aşteaptă şi la Oslo să voteze, iar cei prezenti acolo spun că coada este mult mai lungă decât în primul tur de scrutin. Oamenii spun că pentru a ajunge la urne trebuie să aştepte în jur de două ore, iar numărul celor care vin la ambasada României din Oslo este în continuă creştere.

UPDATE Zeci de români aşteaptă la coadă să voteze în capitala Danemarcei

Zeci de români aşteaptă la coadă să voteze în capitala Danemarcei, Copenhaga, unde numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică.

La primele ore ale dimineţii, spun românii de acolo, votul s-a desfăşurat normal, însă, în jurul prânzului, numărul celor care au venit să-şi exercite dreptul de a alege a crescut, fiecare dintre aceştia aşteptând, în medie, o oră pentru a ajunge la urne.

Coadă este şi la cea de-a doua secţie de votare din Danemarca, deschisă în oraşul Ikast. Cei prezenţi acolo spun că deşi stau de aproximativ trei ore pentru a ajunge la urne, ei preconizează că abia peste încă o oră vor putea în sfârşit să voteze.

UPDATE 12:30 – Atmosferă tensionată la Paris, unde românii sunt nevoiţi să aştepte câteva ore pentru a putea vota

Românii care stau câteva ore la coadă pentru a putea vota la cele două secţii de la Paris scandează mesaje antiguvernamentale şi “Vrem să votăm”, unii dintre votanţi cerând prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, printre ei.

La cele două secţii de votare de la Paris, numărul românilor care stau la coadă să voteze este estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind să voteze încă înainte de deschiderea urnelor.

Potrivit unor martori oculari, atmosfera este tensionată, oamenii strigând “Vrem să votăm!”, “Jos Ponta!”, “Jos comuniştii!”, dar nu până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

Mai multe persoane sunt nemulţumite de faptul că nu s-au organizat secţii în plus faţă de turul I şi solicită prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Acesta se află la Ambasada din Paris, dar nu a ieşit până acum să discute cu oamenii.

Anterior, întrebat dacă va discuta cu oamenii, şeful diplomaţiei a declarat: “O să mă întâlnesc şi cu oamenii. După cum am văzut, e o coadă mare. Vreau să mă întâlnesc şi cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii”.

Un observator a precizat că, la ora actuală, votează trei persoane pe minut la o secţie.

Totodată, acesta a subliniat că, potrivit estimărilor, în acest ritm vor vota doar cu 600 de persoane în plus faţă de turul I, când şi-au putut exprimat votul 4.378 de români, la cele două secţii din capitala franceză.

Cei care s-au prezentat în jurul orei 6.30 au reuşit să voteze în aproximativ o oră. Însă după ora 7:00, numărul persoanelor de la coadă a crescut semnificativ, astfel că un grup de români veniţi la ora 7:30 nu reuşiseră să voteze până la ora 12:00 şi estimau că mai au de aşteptat mai bine de o oră.

UPDATE 11:15 – Ambasadorul Ioan Jinga stă la coadă la ICR Londra să voteze

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, aşteaptă alături de numeroşi români să voteze la ICR Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8.00.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, aşteaptă la coadă să voteze la secţia de votare de la sediul ICR.

La 8:00, la o oră de la deschiderea scrutinului, se formase deja o coadă de peste 1.000 de oameni.

Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge “relativ repede”, timpul de aşteptare fiind de aproximativ o oră.

Cozi s-au format de la primele ore ale dimineţii şi la celelalte două secţii din capitala britanică, de la Ambasadă şi Consulat.

Primii români au venit încă din timpul nopţii şi au aşteptat deschiderea urnelor.

În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 2 noiembrie, mii de persoane nu au putut vota la secţiile din Londra şi au protestat ore bune după închiderea urnelor.

Problemele cu votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora să vină la vot duminică devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

UPDATE 10:15 – Peste 3.000 de oameni, la cozi la Consulatul din Torino. Oamenii se plâng că sunt ţinuţi ”ca la Zoo”

Peste 3.000 de români aşteaptă să voteze, la ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Consulatului României de la Torino, unii dintre aceştia reclamând că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi ”ca la grădina zoologică”.

Adrian Chifu, consilier local în Verbania, a declarat la Realitatea TV că în prezent peste 3.000 de români stau la cozi în faţa Consulatului de la Torino, aşteptând să voteze.

”Se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică, cu lanţurile puse la porţi. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri”, a afirmat Chifu.

Primii români s-au aşezat la coadă în faţa Consulatului de la Torino încă de la ora 6.00.

În Italia trăiesc cei mai mulţi români din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numărul lor a scăzut în ultimii ani. În consecinţă, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidenţiale de anul acesta să reducă, faţă de 2009, numărul secţiilor de votare, de la 55 la 51.

Publicaţia La Stampa a scris, în 3 noiembrie, că scrutinul prezidenţial din România a generat tensiuni la Consulatul român din Torino, unde au existat doar trei secţii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore în şir la coadă.

UPDATE 09:30 – Sute de oameni aşteaptă la Chişinău să voteze; cozile s-au format încă de la ora 5.00

Câteva sute de persoane aşteaptă la rând, duminică dimineaţă, la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României.

Sute de români s-au prezentat la cele patru secţii de votare din Chişinău (două la Consulat şi câte una la Ambasadă şi la ICR) încă de la ora 5.00 dimineaţa, cu două ore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală 7.00 (aceeaşi cu ora României).

Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, zeci de români din Republica Moldova nu au putut să voteze până la închiderea urnelor la secţiile din capitală şi la cea din Ialoveni, în apropiere de Chişinău.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.

UPDATE 09:00 – Mii de români la cozi în faţa secţiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena

La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă.

Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a spus că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltă peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploia. Toată lumea este foarte motivată” a afirmat Urdaş la Realitatea TV.

El a spus că se intră în grupuri organizate şi că ”totul merge foarte repede”, însă cozile sunt mult mai mari faţă de primul tur al alegerilor.

Situaţia de la Paris nu este singulară, mii de români stând la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

De asemenea, în Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi24.

UPDATE Zeci de români din diaspora, la coadă încă de sâmbătă seară pentru a putea vota

Primul român din diaspora care a votat la alegerile de duminică este un clujean stabilit în Noua Zeelandă, unde singura secţie de votare, aflată la Auckland, s-a deschis sâmbătă la 20.00, ora României.

Pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de români stabiliţi în Europa de Vest s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară.

La München, câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. În fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secţia de votare cu un steag al României, au în mâini periuţe de dinţi.

Şi la secţia de votare organizată la ICR Londra, mai mulţi români au ajuns încă de sâmbătă seara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum “Nu vă înghesuiţi”, “Ţin rând pentru democraţie” şi “Vrem să votăm!”.

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors.

La fel au făcut români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

În străinătate sunt amenajate 294 de secţii de votare la care românii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora să vină la vot duminică devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

mediafax.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *