Preţurile poliţelor RCA, majorate cu aproximativ 30 la suta

Preţurile poliţelor RCA vor creşte, în 2015, în medie, cu aproximativ 30%, arată o estimare Capital bazată de datele oficiale ale pieţei asigurărilor. Declanşatorul acestor scumpiri este o normă recent lansată de ASF, care interzice asigurătorilor să mai acopere pierderile suferite pe segmentul RCA din încasările obţinute pe alte linii de asigurare.

În aceste condiţii, singura soluţie rămasă asigurătorilor pentru a acoperi „găurile“ va fi creşterea tarifelor. Cel mai bun indicator în ceea ce priveşte procentajul cu care va fi majorată prima este rata combinată a daunei pe linia RCA. Acest indicator, calculat ca raport între primele brute încasate (veniturile din vânzarea de RCA) şi valoarea cumulată a plăţilor (despăgubirile plătite şi cheltuielile administrative, cum sunt cele de marketing şi distribuţie), arată cât de profitabilă sau neprofitabilă este vânzarea poliţei de asigurare.

La nivelul lunii septembrie 2014, rata combinată a daunei se situa la aproximativ 130%, ceea ce înseamnă că totalul cheltuielilor firmelor de asigurare în zona RCA depăşea cu 30% încasările, adică firma pierde 30 de lei la fiecare 100 de lei încasaţi din RCA. Această diferenţă era acoperită din profiturile obţinute din vânzarea altor tipuri de asigurări însă cum acest artificiu nu va mai fi permis din 2015, societăţile de asigurare vor trebui să obţină cei 30% în plus din creşterea preţului.

De altfel, o scumpire de 30% este absolut plauzibilă în 2015, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, cam acesta a fost ritmul de scumpire a poliţei RCA. În 2014, de exemplu, până la finele lunii octombrie, prima pentru RCA crescuse, pe medie, cu circa 35%, potrivit afirmaţiilor specialiştilor din ASF.

Cosmin Bucşe, capital.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *