PwC Romania: Firmele au nevoie de aproape 160 de ore pentru a-si calcula taxele si pentru a-si completa si depune declaraţiile la ANAF

Companiile din România au nevoie în prezent de aproape 160 de ore pentru a-şi calcula taxele şi pentru a-şi completa şi depune declaraţiile la Fisc.

Faţă de anul trecut însă, contabilii români pierd cu circa 40 de ore mai puţin pentru astfel de operaţiuni, ca urmare a introducerii sistemelor de plată electronice şi a celor de depunere online a declaraţiilor, potrivit clasamentului Paying Taxes 2015, realizat de firma de consultanţă fiscală şi audit PwC şi Banca Mondială.

Astfel, anul acesta, România a urcat 76 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai eficient sistem de taxare până pe locul 52. Clasamentul ia în calcul 189 de economii din întreaga lume.

„România este unul dintre performerii ediţiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a măsurilor luate de autorităţile fiscale în perioada 2010-2013 pentru facilitarea plăţilor electronice şi a depunerii declaraţiilor online”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi Juridică, PwC România.

În acelaşi timp, la nivelul UE, contabilii petrec mai mult de 175 de ore calculând taxe şi trimiţând documentaţia către autorităţile fiscale.

În cei zece ani în care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu plăţile fiscale a scăzut cu aproape 10 zile, ceea ce reflectă creşterea utilizării mijloacelor electronice de plăţi la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale înregistrate în rapoartele Paying Taxes începând cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi plăţile online, se mai arată în raportul realizat de PwC împreună cu Banca Mondială.

Corina Mirea, zf.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *