Ciprian Pătrașcu, alpinist din Cluj Napoca, a escaladat vârful Vinson din Antarctica

Alpinistul Ciprian Pătrașcu este primul clujean și al cincilea român care a cucerit cel mai înalt vârf muntos din Antarctica, Vinson (4.897 de metri).

„Consiliul Județean Cluj — Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj salută performanța extraordinară a alpinistului clujean Iuliu Ciprian Pătrașcu, bistrițean la origine dar naturalizat în Cluj încă de pe timpul studenției, care a reușit să cucerească, la sfârșitul săptămânii precedente, Vârful Vinson (4.897 m), cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica. Performanța de excepție a alpinistului clujean a fost posibilă inclusiv datorită sprijinului financiar acordat de CJ Cluj”, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

varful Vinson, foto: 7summits-club.com

Conform comunicatului CJ Cluj, performanța alpinistului clujean a avut loc în cadrul unei expediții internaționale desfășurate în perioada 22 noiembrie-8 decembrie, la care au participat un nepalez, un canadian, un olandez, un australian, doi americani și un român.

„Pot să vă spun că, la început, am avut mari rețineri în legătura cu participarea mea în cadrul acestei expediții. În primul rând, datorită faptului că eram singurul român, iar în al doilea rând din cauza faptului că agenția care a organizat toată logistica expediției nu ne-a dat opțiunea de a ne cunoaște între noi înainte de această experiență. Practic, noi toți am fost puși în postura de a ne cunoaște doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă în expediție, în Punta Arenas, orașul cel mai sudic din Chile, unde se organizează majoritatea expedițiilor care au ca scop explorarea și cunoașterea Antarcticii”, afirmă alpinistul Ciprian Pătrașcu, în comunicat.

În Antarctica, temperaturile constante sunt de—30/-40 grade Celsius, la care se adaugă altitudinea și viteza de 50-70 de noduri pe oră a vântului.

Potrivit alpinistului clujean, și logistica organizării unei astfel de expediții constituie o provocare în sine, accesul pe continent făcându-se doar săptămânal, dacă vremea o permite, timp de trei luni pe an, cu ajutorul unui avion rusesc vechi, care este obligat să aterizeze pe o pistă naturală din gheață.

Ciprian Pătrașcu este al cincilea român care escaladează cel mai înalt vârf din Antarctica, după Ticu Lăcătușu (în anul 2001), David Neacșu și Zsombor Tulit (2009) și Crina Coco Popescu (2011).

Printre altele, Ciprian Pătrașcu a mai escaladat vârfurile Aconcagua (6.962 m), Mont Blanc (4.810 m), Elbrus (5.642 m).

Marius Septimiu Avram, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *