Christopher Plummer împlinește 85 de ani la 13 decembrie

Christopher Plummer s-a născut la 13 decembrie 1929, în Toronto. A crescut în Montreal, unde a urmat cursuri ale unor școli private și publice; a fost introdus încă de mic, de către mama sa, în tainele artei teatrale, literaturii și muzicii, astfel încât, la 15 ani, joacă în piesa „Visul unei nopți de vară”, pusă în scenă de liceul pe care îl frecventa.

Primul rol principal într-o piesă de teatru îl obține la vârsta de 17 ani, în „Cymbeline”. Deși era hotărât să urmeze cariera teatrală, nu ia lecții de dramaturgie, preferând să lucreze în domeniul teatrului încă de la terminarea liceului.

A fost membru al Montreal Repertory Theatre, locul unde „am fost învățat să respect teatrul ca pe un soi de templu”, cum chiar Plummer declara, familiarizându-se foarte devreme cu piesele lui Shakespeare. În 1950, obține un contract cu Canadian Repertory Theatre din Ottawa.

În ianuarie 1954, joacă pentru prima dată pe Broadway în piesa lui George Philip „The Starcross”. Recunoașterea publicului și a criticilor vine odată cu aparițiile sale în roluri de excepție precum Marc Antoniu în „Julius Cezar” de W. Shakespeare sau Ferdinand în „Furtuna”, fiind supranumit „al doilea Lawrence Oliver” și cel mai bun interpret din acea perioadă a operelor shakespeariene.

În 1958, regizorul Sydney Lumet îl invită la Holywood, pentru a juca în filmul „Stage Struck”. Urmează apoi roluri în „The Fall of the Roman Empire” (1964) și „The Sound of Music” (1965).

„Mi-am petrecut întreaga viață”, spunea actorul într-un interviu acordat cotidianului „The New York Times”, pretinzând că „ordinarul nu există și încercând să gândesc ‘extra-ordinar’ tot timpul. Este singurul mod de a supraviețui”.

Între filmele sale se mai numără: „Waterloo” (1970), „The Silent Partener (1978), „Murder by Decree” (1979), „Highpoint” (1984), „The Girl with the Dragon Tattoo” (2011), „Muhammad Ali’s Greatest Fight” (2013), „The Forger” (2014), „Hector and the Search for Happiness” (2014), „Elsa & Fred” (2014).

În 2012, a obținut Premiul Oscar și Globul de Aur pentru rolul din ”Beginners” (2010), acestea fiind doar două din numeroasele premii primite pentru acest rol.

Din 1970, este căsătorit cu Elaine Regina Taylor, o fostă balerină.

Suzana Cristache Drăgan, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *