European Film Awards: Lista castigatorilor

Filmul „Ida”, regizat de polonezul Pawel Pawlikowski, este marele câștigător al celei de-a 27-a ediții a galei Premiilor Europene de Film (European Film Awards, EFA), desfășurată sâmbătă seara la Riga.

Această coproducție Polonia-Danemarca, realizată în alb-negru, a primit premiul pentru „Cel mai bun film european” al anului, iar Pawel Pawlikowski a fost desemnat „Cel mai bun regizor european”. Pawel Pawlikowski a primit și premiul pentru „Cel mai mai bun scenarist european”, pe care îl împarte cu Rebecca Lenkiewicz, cu care a colaborat pentru scenariul filmului „Ida”.

„European Cinematographer — Prix Carlo Di Palma” a revenit celor care au realizat imaginea pentru „Ida”, Lukasz Zal și Ryszard Lenczewski.

Totodată, „Ida” a fost și pelicula preferată de spectatori, care i-au acordat premiul publicului.

Lista principalelor premii acordate de Academia Europeană de Film (EFA) în 2014 este:

Cel mai bun film european:
—”Ida” — regia Pawel Pawlikowski (coproducție Polonia/Danemarca)

Cel mai bun film european de comedie:
—”The Mafia Only Kills In Summer” („La Mafia Uccide Solo D’estate”) — regia Pierfrancesco Diliberto (Italia)

Cel mai bun regizor european:
—Pawel Pawlikowski („Ida”)

Cea mai bună actriță europeană:
—Marion Cotillard, pentru rolul din „Deux Jours, Une Nuit”

Cel mai bun actor european:
—Timothy Spall, pentru rolul din „Mr.Turner”

Cel mai bun scenarist european:
—Pawel Pawlikowski și Rebecca Lenkiewicz, autorii scenariului filmului „Ida”

Premiul publicului:
—”Ida” (coproducție Polonia/Danemarca)

Cel mai bun documentar european:
—”Master of the Universe” — regia Marc Baude (coproducție Germania/Austria)
Printre cele șase nominalizări la această categorie s-a numărat și filmul „Waiting For Summer” al regizoarei Teodora Ana Mihai. Această coproducție România-Belgia redă un fragment din viața unor copii din Bacău nevoiți să se descurce singuri după ce mama lor a plecat să muncească în străinătate.

Regizorul britanic Steve McQueen („12 Years a Slave”) a primit premiul „European Achievement in World Cinema”, iar regizoarea belgiană Agnes Varda, stabilită de multă vreme în Franța, creatoare și muză a „noului val”, a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate („Lifetime Achievement Award”).

La gala din capitala letonă, care l-a avut ca „maestru de ceremonii” pe realizatorul de televiziune german Thomas Hermanns, a luat parte și actrița română Ada Condeescu, care a prezentat una din cele 21 de categorii de premii.

Pe scena Operei din Riga, unde a avut loc gala, a pășit și actrița norvegiană Liv Ullman, legendă vie a cinematografiei europene, muză a marelui regizor suedez Ingmar Bergman. Ea a prezentat nominalizările pentru unul dintre cele mai râvnite premii — „Cel mai bun regizor european”—, care a revenit polonezului Pawel Pawlikowski, pentru filmul „Ida”.

Cristina Mac, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *