Harvard School of Public Health: Poluarea creste riscul de autism

Cercetătorii au descoperit o legătură între autism şi expunerea aerul poluat în timpul sarcinii, informează bbc.com.

Echipa de specialişti de la Harvard School of Public Health a precizat că nivelurile ridicate ale poluării au legătură cu dublarea cazurilor de autism. Medicii au explicat că micile particule, care ajung din plămâni în sânge, ar putea fie de vină pentru majorarea riscului autismului. Aceştia au mai spus că femeile însărcinate ar trebui să minimizeze riscul expunerii la aerul poluat. Poluarea aerului este cu siguranţă dăunătoare pentru organismul uman. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 3,7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza aerului poluat, informează bbc.com.

Studiul publicat în lucrarea Environmental Health Perspectives a investigat legăturile care există între poluare şi autism. Doctorii au studiat 245 de copii cu autism şi 1.522 de copii care nu suferă de această afecţiune. Analizând expunerea la poluare a fetusului în timpul sarcinii, pe baza adresei mamei, cercetătorii au concluzionat că nivelul de poluare a fost mai ridicat în cazul copiilor cu autism.

Cea mai puternică legătură s-a manifestat în cazul particulelor foarte fine de praf mineral, cărbune şi alte elemente dăunătoare, care intră în sânge şi afectează corpul uman. Din cercetare nu rezultă însă clar că poluarea cauzează autismul, deoarece mai sunt şi alţi factori la mijloc.

Silviu Bănilă, gandul.info

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *