National Society of Film Critics: Adieu au langage, cel mai bun film al anului 2014 (Video)

„Adieu au langage”, de Jean-Luc Godard, a fost desemnat cel mai bun film al anului 2014, în detrimentul mult lăudatului „12 ani de copilărie/ Boyhood”, al lui Richard Linklater, în cadrul galei National Society of Film Critics, care a avut loc sâmbătă, la New York, potrivit Reuters.

Alegerea peliculei „Adieu au langage” drept cel mai bun film al naului 2014 este o surpriză, membrii National Society of Film Critics având o părere diferită faţă de alte organizaţii care decernează premii producţiilor cinematografice. Filmul lui Godard a fost practic ignorat de National Board of Review, de New York Film Critics Circle şi chiar de Asociaţia presei străine de la Hollywood (HFPA), care decernează prestigioasele premii Globul de Aur.

Filmul greu de înţeles, pe care şi fanii lui Godard îl consideră derutant, are ca protagonişti o femeie, un bărbat singur şi un câine vagabond. Pelicula este filmată în 3D, iar un al doilea film se desfăşoară în paralel cu primul pe parcursul a 70 de minute.

Jean-Luc Godard, în vârstă de 84 de ani, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori la nivel mondial, cunoscut pentru filme precum „Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, din 1960, „Dispreţul/ Le mépris”, din 1963, şi „Weekend”, din 1967.

Pe de altă parte, regizorul Richard Linklater a obţinut premiul pentru cea mai bună regie, pentru filmul „12 ani de copilărie/ Boyhood”, din partea National Society of Film Critics.

Gala de sâmbătă a fost organizată de National Society of Film Critics (Societatea naţională a criticilor de film americani, n.r.), o organizaţie alcătuită din 59 de critici de film proeminenţi, care lucrează pentru ziare, reviste şi alte instituţii media prestigioase.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost decernat britanicului TimothySpalls, pentru rolul din „Mr. Turner”, un film biografic despre artistul britanic din secolul al XIX-lea J. M. W Turner.

Marion Cotillard a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Două zile, o noapte/ Deux jours, une nuit”, regizat de fraţii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, o dramă belgiană depre o lucrătoare într-o fabrica nevoită să îşi roage colegii să renunţe la o primă pentru ca ea să-şi poată păstra slujba, dar şi pentru rolul din filmul „Emigrantul/ The Immigrant”, regizat de James Gray. În acest film, Cotillard joacă rolul unei femei de origine poloneză care ajunge la New York, ca imigrantă, în 1921.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat de Patricia Arquette, pentru prestaţia din „12 ani de copilărie/ Boyhood”. J.K Simmons a obţinut distincţia pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din „Whiplash”, regizat de Damien Chazelle, în care joacă rolul unui profesor de muzică.

National Society of Film Critics a mai acordat premiul penrru cel mai bun film de non-ficţiune sau documentar producţiei „Citizenfour”, despre Edward Snowden şi scandalul privind spionajul realizat de Statele Unite ale Americii. De asemenea, pelicula „The Grand Budapest Hotel”, regizată de Wes Anderson, a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu, iar distincţia pentru cea mai bună imagine a revenit filmului „Mr. Turner”.

Premiile National Society of Film Critics sunt printre ultimele acordate înainte de nominalizările la premiile Oscar, care vor fi anunţate pe 15 ianuarie, la Los Angeles. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie.

Bogdan Enache, gandul.info

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *