Istoria Youtube. Ce nu stiai despre Youtube

Youtube este un website destinat utilizatorilor pentru a putea încărca videoclipuri proprii și pentru a vizualiza videoclipurile altora. Utilizatori din întreaga lume încarcă și vizualizează videoclipuri pe Youtube.

Deși în prezent Youtube este cel mai popular website video, acesta a fost lansat destul de recent, în anul 2005. Website-ul a fost creat de trei foști angajați la PayPal: Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. Hurley a studiat design-ul la Universitatea Indiana din Pennsylvania, iar Chen și Karim au studiat știința computerelor la Universitatea din Illinois.

Hurley și Chen au dezvoltat ideea pentru Youtube în primele luni ale anului 2005, după ce au întâmpinat niște dificultăți cu câteva videoclipuri. Videoclipurile au fost făcute de cei doi la o petrecere și nu au găsit o metodă pentru a le trimite unul altuia. Karim susține că nu a fost la acea petrecere și neagă aceste relatări.

Karim a spus că ideea pentru Youtube a venit din 2004 când Janet Jackson a avut un incident neplăcut la Super Bowl-ul american și când tsunami-ul a lovit India în același an. Karim nu a găsit videoclipuri de la aceste întâmplări ceea ce a dus la ideea de a crea un website video.

Primul sediu Youtube a fost situat deasupra unei pizzerii și a unui restaurant japonez din San Mateo, California. Domeniul www.youtube.com a fost activat pe 14 februarie 2005, iar website-ul a fost dezvoltat în lunile anterioare. Youtube a fost fondat ca o tehnologie îndrăzneață, pornind cu o investiție de 11,5 milioane de dolari de la Sequoia Capital în perioada noiembrie 2005 — aprilie 2006.

Primul videoclip pe Youtube a fost încărcat pe 23 aprilie 2005, intitulat ”Me at the zoo” (”eu la grădina zoologică”) și îl prezintă pe Jawed Karim la Grădina Zoologică din San Diego. Youtube a oferit publicului o versiune de testare a site-ului în mai 2005, șase luni înaintea lansării oficiale. Site-ul a crescut rapid și în iulie 2006 compania a anunțat că sunt încărcate mai mult de 65.000 de videoclipuri zilnic, iar site-ul a înregistrat 100 milioane de vizualizări pe zi.

În octombrie 2006, Google Inc. a cumpărat acțiunile Youtube pentru suma de 1,65 miliarde de dolari, iar afacerea a fost finalizată pe 13 noiembrie 2006. Astăzi, Youtube este o filială a companiei Google.

Majoritatea conținutului de pe Youtube a fost încărcat de utilizatori individuali, dar corporații media precum CBS, BBC, Vevo, Hulu și alte organizații oferă material prin Youtube ca parte a unui program de parteneriate. Utilizatorii neînregistrați pot vizualiza videoclipuri, iar cei înregistrați pot încărca un număr nelimitat de videoclipuri.

Din 2005 până în prezent, Youtube a devenit cel mai popular website video din lume cu milioane de vizitatori de pe întreg mapamondul.

Marina Bădulescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *