Iasi: Neurochirurgul Stefan Iencean, acuzat de experimente ilegale. Patru pacienti au murit

Un scandal de domeniul incredibilului mocneşte de ceva vreme, departe de urechile publicului, la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu“ din Tătăraşi.

Un neurochirurg, care este şi cadru universitar, conf. dr. Ştefan Iencean, este acuzat că, fără a avea consimţământul informat al mai multor pacienţi, le-a făcut acestora puncţii lombare şi a utilizat eprubetele cu lichidul prelevat de la bolnavi, din partea inferioară a coloanei vertebrale, pentru o cercetare ştiinţifică.

Nu se ştie exact de la câţi bolnavi au fost prelevate probe, însă într-un salon al spitalului, în frigiderul în care îşi ţineau bolnavii mâncarea, au fost descoperite zeci de eprubete etichetate cu numele pacienţilor.

În unele cazuri, pacienţilor li s-au făcut puncţii repetate, iar unuia dintre aceştia i s-au făcut nu mai puţin de 30 de astfel de manevre. Nu e clar dacă era absolut necesară efectuarea puncţiei lombare pentru diagnostic ori tratament, sau dacă s-a practicat această manevră medicală doar pentru a preleva probele necesare respectivei cercetări.

Acuzaţiile pot deveni însă foarte grave, ţinând cont de faptul că unii dintre pacienţii la care s-au efectuat aceste puncţii au decedat. Dacă efectuarea puncţiilor a dus la complicaţii ce au cauzat decesul pacienţilor, dacă era necesară efectuarea lor, şi în ce scop au fost păstrate eprubetele cu lichid cefalorahidian, toate acestea le va stabili doar ancheta procurorilor, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi existând o plângere referitoare la cele întâmplate la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Scandalul a izbucnit în august 2014. Atunci, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a fost sesizată de către un medic din spital că neurochirurgul Ştefan Iencean, cadru didactic şi medic primar în cadul Secţiei Neurochirurgie III a spitalului, efectuează puncţii lombare repetate la pacienţi cu traumatisme de coloană vertebrală şi păstrează eprubetele cu lichidul cefalorahidian prelevat din zona inferioară a coloanei în congelatorul unui frigider dintr-un salon al spitalului.

O comisie alcătuită din reprezentanţi ai conducerii spitalului a verificat sesizarea şi a descoperit în congelatorul frigiderului peste 80 de eprubete cu lichid, acestea având trecute pe ele nume şi date ale recoltării. În prezenţa comisiei, suportul a fost ridicat din frigider şi depozitat în alt loc, eprubetele fiind inventariate şi consemnate într-un proces-verbal.

Iniţial, dr. Ştefan Iencean nu a oferit explicaţii clare la existenţa respectivelor eprubete. Doar a susţinut că nu intenţiona să efectueze vreun studiu ştiinţific, că păstrarea probelor în frigiderul destinat alimentelor pacienţilor din salon nu prezintă niciun risc şi că există consimţământ de la toţi pacienţii la care a efectuat puncţiile. De menţionat că, pentru puncţia lombară, medicul trebuie să ceară pacientului un consimţământ informat separat de cel general, pe care pacientul îl semnează la internare.
A urmat o nouă şedinţă, în care medicul Ştefan Iencean a motivat că puncţiile lombare repetate fac parte din tratamentul pacienţilor cu traumatisme vertebromedulare, fără să ofere explicaţii clare privind motivul pentru care au fost stocate respectivele eprubete. Neajungându-se la nicio concluzie, este convocat Consiliul de Etică al Spitalului de Neurochirurgie.

Conform surselor noastre, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, la finalul acestei şedinţe s-au luat primele măsuri ce aveau să se finalizeze cu o plângere la Parchet. Dar au apărut şi primele luări de poziţie care dau poveştii o tentă de scandal autentic românesc.

Dr. Ştefan Iencean ar fi subliniat că este vorba de fapt de o „cacealma“: că numărul de eprubete de care avea el cunoştinţă era mult mai mic, alte persoane adăugând intenţionat în congelator eprubete cu lichid care nu este lichid biologic uman. Consiliul de Etică al spitalului a hotărât prezentarea cazului în Comisia de Disciplină a unităţii medicale, dar şi înştiinţarea instituţiilor abilitate despre situaţia creată: Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor, Comisia de Etică a UMF Iaşi.

Apoi, lucrurile devin şi mai complicate: dr. Iencean a contestat decizia pe motivul legalităţii componenţei acesteia, unul dintre membri fiind pensionat şi având doar contract de colaborare cu spitalul. În urma acestei contestaţii, are loc o nouă şedinţă a Consiliului de Etică, cu structura modificată. Şedinţa are loc în noiembrie 2014, iar membrii hotărăsc trimiterea spre analiza genetică a unor eprubete, alese aleatoriu, către IML Bucureşti şi un laborator privat, cu menţiunea că, dacă se confirmă existenţa de lichid biologic uman în acele eprubete, se recomandă trimiterea spre anchetare a cazului către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Ulterior, analizele confirmând existenţa în eprubete a lichidului biologic uman, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere la Parchet pentru cercetarea cazului.

Comisia de Disciplină a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, care s-a reunit vinerea trecută, a decis desfacerea contractului de muncă a medicului Ştefan Iencean pentru abateri disciplinare grave.

ziaruldeiasi.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *