ECDL România: Bibliotecarii publici pot să își certifice competențele digitale la standard internațional

Zece biblioteci publice sunt incluse în proiectul „e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern”, derulat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în parteneriat cu ECDL România.

carte

Potrivit unui comunicat de presă al ECDL România, transmis vineri AGERPRES, bibliotecarii publici pot aplica la Profilul ECDL destinat lor și pot să își certifice competențele digitale la standard internațional, „reușind astfel să se înscrie în direcția firească de redefinire a bibliotecilor ca spații active, ce beneficiază din plin de tehnologiile digitale”.

Proiectul e-Bibliotecar este orientat către dezvoltarea competențelor digitale pentru 1000 de bibliotecari și personal auxiliar din cadrul bibliotecilor din rețeaua ANBPR.

Bibliotecarii publici pot obține certificarea ECDL PROFIL prin intermediul Bibliotecilor Județene din Bihor, Brăila, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Sălaj, Sibiu, Bibliotecii Metropolitane București și Centrului Operațional ANBPR. În urma unei analize interne ANBPR, s-au agreat trei niveluri de competență IT accesibile atât bibliotecarilor, cât și personalului auxiliar angajat în biblioteci publice.

Nevoia actuală de informație și creșterea gradului de utilizare a tehnologiei schimbă substanțial modelul tradițional al serviciilor bibliotecii publice. În prezent, bibliotecile lucrează pentru a deveni centre informaționale complexe, centre de educație permanente. Prin creșterea competențelor personalului de bibliotecă în utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR si ECDL România doresc să contribuie astfel la actualizarea și modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg și la repoziționarea bibliotecarilor în relația cu utilizatorii”, precizează comunicatul citat.

Sursa citată adaugă că, beneficiind de un profil al competențelor ECDL personalizat, „dintr-un simplu gestionar de informații, bibliotecarul modern va deveni un mediator calificat între informație și categorii vaste de utilizatori în interesul direct al publicului larg și al întregii societăți, în ansamblul ei”.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL — European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internațional în 150 de țări și numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program. În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL ROMÂNIA este Operatorul Național al licenței ECDL în România, cu o rețea de peste 700 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării, se mai arată în comunicat.

Livia Popescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *