madeinrosiamontana.ro, magazin online, vinde produse din lana, lucrate manual de femei din zona Rosia Montana

Un tânăr originar din Suceava s-a mutat în localitatea Roşia Montană unde, pentru a demonstra că mineritul nu este neapărat singurul mijloc de supravieţuire în zonă, a pus pe picioare o afacere proprie. Tică Darie a lansat un magazin online prin intermediul căruia vinde produse din lână 100% naturală.

Aproape 30 de femei din satele Ţarina, Vîrtop, Bălmoşeşti, Ignăţeşti, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Roşia Montană sunt acum plătite de suceveanul în vârstă de 22 de ani pentru a croşeta şi tricota căciuli, ciorapi, mănuşi, pulovere, veste, covoraşe, păpuşi şi bentiţe. Preţurile produselor etichetate „Made in Roşia Montană” pornesc de la 19 şi pot ajunge până la 190 de lei.

Povestea afacerii lui Tică începe însă în urmă cu câţiva ani, relatează presa locală. După absolvirea liceului, suceveanul s-a mutat la Copenhaga, unde a studiat Design Multimedia. În 2012, a pedalat aproape 3.000 de kilometri din capitala Danemarcei până în Roşia, singur, pentru cauza Roşia Montană. În 2013, a făcut drumul în doi, tot pe biciclete, din Germania, şi tot pentru campania „Salvaţi Roşia Montană”. Astfel că după două călătorii s-a hotărât că Roşia Montană este locul ce-i va deveni casă.

Aşadar, după Crăciunul lui 2013, Tică Darie se muta la Roşia Montană.

„Nici bine ce am ajuns acasă la Roşia Montană am rugat-o pe tanti Eta, vecina mea, să îmi facă o pereche de ciorapi pe care să scrie Roşia Montană”, a povestit băiatul. „După două zile mi-a arătat ciorapii, i-am luat în picioare şi mi-au plăcut foarte mult, aşa că m-am hotărât să iau iniţiativă şi să-i fac cunoscuţi lumii întregi, căci poate îşi doresc şi alţii. Tanti Eta a compus şi o poezioară atunci. Am publicat-o împreună cu o fotografie şi un anunţ. Imediat a început nebunia”, îşi aminteşte Tică acum.

Două zile mai târziu, tânărul primise deja 100 de comenzi. Conştient că vecina lui nu va putea face faţă singură, băiatul a apelat la ajutor altor femei din sat.

„Urma Revelionul şi totuşi ne-am mobilizat în ultimul ceas, am căutat în sat şi alte doamne care ştiu să tricoteze ciorapi şi aşa am cumpărat ceva lână toarsă”, a spus Tică. „Soţul lui tanti Eta a făcut andrele pentru celelalte ajutoare, iar noi le-am arătat modelul. Fiecare şi-a intrat în ritm rapid, rezultatul fiind multe perechi minunate de ciorapi de lână. Nu făcusem nici un calcul pentru lână, pentru transport, pentru ambalare, pentru nimic. Practic am pus un preţ pentru ciorapii de lână fără să ţin cont de toate cheltuielile şi am luat astfel o comandă de aproape 300 de perechi. Trebuia să le onorez, nu era drept pentru clienţi să schimb preţul. Am făcut practic voluntariat zilnic timp de două luni, uneori până noaptea târziu pentru a trimite cele 300 de perechi comandate”, a adăugat el.

Dacă iniţial toată promovarea şi comenzile s-au desfăşurat pe Facebook, ulterior Tică Darie a lansat şi site-ul madeinrosiamontana.ro.

„Acum e începutul lui 2015 şi după un an de zile de la acea experienţă, am deschis primul magazin online, cu produse de lână din România, din inima unei localităţi ai cărei moţi participă la protejarea patrimoniului cultural şi natural pentru generaţiile următoare”, a povestit tânărul.

Camelia Toma, alba24.ro

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *