Marissa Mayer, CEO-ul Yahoo!, dezvăluie câteva secrete ale succesului în cartea intitulată „Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!”

Marissa Mayer, CEO-ul Yahoo!, a dezvăluit în paginile unei cărţi câteva dintre secretele ascensiunii carierei sale. Volumul scris de Nicholas Carlson prezintă atât aspecte de ţin de viaţa personală a Marissei, cât şi unele legate de implicarea sa în business-ul Google.

La vârsta de 39 de ani, Marissa Mayer conduce un business în valoare de 40 de miliarde de dolari. Cât priveşte averea personală, aceasta ajunge la circa 500 de milioane de dolari. Care a fost „reţeta” reuşitei sale? Americanca dezvăluie câteva secrete ale succesului în cartea intitulată „Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!”.

Volumul include atât capitole ce vorbesc despre viaţa acesteia, cât şi despre ascensiunea carierei sale. Aşadar, iată cinci lecţii pe care orice persoană le poate învăţa de la aceasta, scrie Business Insider.

1. Alege oportunitatea care pare cea mai înspăimântătoare

Când Marissa Mayer a absolvit la Standford, avea înaintea sa o mulţime de opţiuni în ceea ce priveşte cariera: ar fi putut, spre exemplu, să devină consultant sau profesoară la Carnegie Mellon. În schimb, a ales să se alăture unei mici companii, care, la vremea respectivă nici măcar nu avea profit: Google. Decizia ei, care la momentul respectiv nu părea să-i aducă prea multe beneficii, s-a dovedit însă în viitor a fi cea mai bună. Mayer s-a numărat printre primii 25 de angajaţi ai Google.

2. Recunoaşte-ţi slăbiciunile

Marissa Mayer s-a angajat la Google ca programator. Primul său mare proiect a fost să construiască sistemul de advertising al Google. Până a face un mic progres, au trecut însă luni întregi. Ulterior, Google a adus în echipa sa un programator foarte bun, de la DEC, pe nume Jeff Dean. În doar câteva săptămâni, acesta a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul de care Marissa se ocupa deja de prea mult timp. Lăsându-şi mândria deopare, Mayer a avut atunci puterea de a recunoaşte că programarea nu este punctul ei forte.

3. Identifică problemele companiei în care lucrezi şi rezolvă-le

După momentul în care a admis că viitorul său la Google nu are legătură cu programarea, Marissa Mayer a decis să se implice în rezolvarea diverselor probleme apărute în interiorul companiei. Aşa a început să se ocupe de partea de marketing, iar din când în când a jucat şi rolul de PR. În final, aceasta a constatat că poate ceva pentru a face business-ul să se dezvolte sănătos. După ce o vreme a condus întâlnirile CEO-ului Larry Page, Marissa a ajuns să fie persoana care îşi dădea acordul pentru toate produsele Google. A lansat şi programul de training pentru studenţii interesaţi să dezvolte o carieră managerială. Ulterior, absolvenţii acestui curs au ajuns să lucreze, la rândul lor, pentru Google. Aşadar, prin intermediul lor, Marissa Mayer şi-a câştigat influenţa şi prestigiul în cadrul companiei.

4. Nu te îngrijora că ai putea să-i superi pe alţii

Implicându-se în rezolvarea anumitor situaţii problematice, Marissa Mayer i-a deranjat de multe ori pe cei care, deşi încercau să facă acelaşi lucru, dădeau greş. Tinerei nu i-a păsat însă. Nici managerilor Google. Atâta timp cât problemele apărute se rezolvau, aparent, nu conta al cui merit este. Mayer şi-a făcut câţiva „duşmani” în cadrul companiei, însă, de asemenea, a reuşit să câştige sute de milioane de dolari şi să devină o femeie de afaceri de succes.

5. Trebuie să ştii când să spui „La revedere”

Deşi nu puţini au încercat să-i bună beţe în roate, Marissa nu a dat greş. A continuat să-şi facă treaba bine şi chiar a condus proiectul dezvoltării aplicaţiei Google Maps pentru iPhone. Nu s-a grăbit nici când a venit vorba de ocuparea postului de CEO al Yahoo!. În anul 2011, când CEO-ul Yahoo! Carol Bartz a fost concediat, un prieten a sfătuit-o pe Marissa să încerce să ocupe fotoliul lăsat liber. Aceasta a refuzat, explicând că board-ul directorilor companiei nu era tocmai unul cu care ar fi putut lucra eficient. Câteva luni mai târziu, când aproape toţi managerii vechi părăsiseră compania, Marissa Mayer şi-a reconsiderat poziţia. Aşa se face că în cele din urmă a ajuns să semneze un contract în valoare de 200 de milioane de dolari.

Adriana Stanca, gandul.info

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *