Plecarea top-modelelor Doutzen Kroes și Karlie Kloss de la Victoria’s Secret dezvăluie faptul că nu erau plătite bine

Plecarea top-modelelor Doutzen Kroes și Karlie Kloss de la firma Victoria’s Secret a scos la iveală faptul că nu erau plătite atât de bine cum se credea. Contractele nu mai sunt ceea ce au fost odinioară. Potrivit unor surse, sumele cu șase zerouri de altădată au ajuns acum la 70.000 de euro pe an. Pentru două top-modele foarte bine plătite, cum sunt Kroes și Kloss, a primi o astfel de sumă de la o firmă care le impune diete riguroase și exclusivitate nu mai era convenabil, relatează ziarul El Pais.

Doutzen Kroes

Dacă lucrurile merg prost pentru astfel de top-modele consacrate, pentru debutante situația este și mai sumbră. Asociația Model Alliance, însărcinată cu protejarea drepturilor angajatelor din acest sector, a realizat un studiu potrivit căruia 47% din manechinele care debutează pe principalele podiumuri ale Fashion Week (New York, Londra, Milano și Paris) nu mai au șanse să mai defileze a doua oară.

Karlie Kloss

„Când nu sunt bani, fata este cea care iese în pierdere, nu agenția”, scrie pe pagina sa Sarah Ziff, fondatoare a Model Alliance. Semnalul de alarmă a fost dat în 2012. Debutanta Haley Hashbrook a povestit ziarului WWD că pentru o prezentare de modă la Marc Jacobs a fost plătită, nu cu bani, ci cu haine. Firma a răspuns că de multe ori fetele sunt plătite astfel, însă după scandalul din rețelele de socializare s-a revenit la practica de a le oferi bani.

Sumele pentru o prezentare de modă la New York pentru o casă celebră variază între 600 și 800 de euro dacă este vorba de manechine care au ajuns la rangul de top. Când este vorba de prezentări ale unor firme independente, tarifele scad considerabil, iar plata se realizează în articole vestimentare. La Londra, potrivit British Fashion Council, salariul variază de la 120 la peste 30.000 de euro, dacă sunt manechine cunoscute de la mărci de prestigiu.

În Spania, cifrele sunt similare, cataloagele fiind uneori mai rentabile decât defilarea pe podium. În cazurile în care organizația nu plătește cheltuielile de deplasare, agențiile suportă deplasările și taxiurile până când pot restitui banii. Cu astfel de remunerații și ținând cont că multe fete nu reușesc în acest domeniu, apar unele semne de întrebare. Au rămas departe vremurile când Linda Evangelista afirma nonșalant că nu se dă jos din pat pentru mai puțin de 10.000 de dolari.

Mihaela Nicolaescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *