Mariah Carey a implinit 45 de ani

Mariah Carey s-a născut la 27 martie 1970 în Huntington, Long Island (New York) într-o familie mixtă: mama ei (Patricia) – de origine irlandeză, iar tatăl ei (Alfred Roy) – cu rădăcini afro-americane și venezuelene.

Numele ei este inspirat din cântecul „They Call the Wind Mariah”, având să declare mai târziu: „Mama mi-a dat acest nume știind că voi ajunge celebră”, potrivit showbiz.ro.

Mariah Carey a început să cânte la trei ani, primind primele lecții de canto chiar de la mama ei. Stilul de interpretare i-a fost influențat puternic de Minnie Ripperton, de la care a „prins” tehnica necesară pentru a cânta whistle register (cel mai înalt registru pe care îl poate atinge vocea umană), informează site-ul amintit.

A absolvit liceul Harborfields din Greenlawn, New York. Uneori lipsea de la ore pentru a face probe la studiouri de înregistrări locale, din acest motiv colegii poreclind-o ”Mirage” (mirajul). Aparițiile sale pe scena muzicală din Long Island i-au oferit ocazia de a lucra cu muzicieni ca Gavin Christopher și Ben Margulies, cu care a colaborat pentru a compune materialul pentru o casetă demonstrativă.

La vârsta de 17 ani, Mariah s-a mutat în Manhattan împreună cu două prietene, unde a lucrat în diferite locuri și testând diverse profesii. În 1988, solista Brenda K. Starr avea nevoie de „back-up vocalist” și i-a prezentat caseta demo a lui Mariah Carey lui Tommy Mottola. O lună mai târziu, Mariah a semnat contractul cu casa de discuri Columbia și a intrat în studio pentru a înregistra piesele de pe primul ei album, intitulat „Mariah Carey”, de pe care patru single-uri au ajuns în topuri — ”Vision of Love”, „Love Takes Time”, „Someday” și „I Don’t Wanna Cry”.

Susținut cu un buget de aproximativ 1 milion de dolari, albumul ei ajunge pe locul întâi în topul clasamentului Billboard 200, unde a rămas unsprezece săptămâni consecutive. Acesta cuprinde single-uri care au realizat profituri mari și care au făcut-o pe Mariah Carey vedetă și în alte țări. Albumul ei a câștigat Premiile Grammy (1990) pentru Cea mai bună artistă și Cea mai bună solistă vocală cu primul single, ”Vision of Love” (1990).

În 1991, a lansat al doilea album, „Emotions”, iar single-urile „Can’t Let Go” și „Make It Happen” au ajuns în top 5. A urmat apoi „MTV Unplugged EP” din 1992, care cuprindea și piesa inspirată din repertoriul Jackson 5 — „I’ll Be There”.

La acest album a colaborat cu Walter Afansieff, Clivillés și David B. Cole (de la C&C Music Factory). A început să scrie pentru ea și pentru alți artiști precum Penny Ford, Puff Daddy și Daryl Hall, în anul următor.

Prima apariție live a fost la show-ul TV MTV Unplugged din 1992. Pe lângă versiunile unplugged ale cântecelor sale, ea a interpretat și ”I’ll Be There” de Jackson 5, și „About a Girl”. Duetul Michael Jackson — Mariah Carey a produs un single ce a ajuns pe locul întâi în Statele Unite și a determinat-o să cânte în duet cu Keneth „Babyface” Edmonds, interpretând „Everytime I Close My Eyes” de pe albumul ”Day 5”.

Primul single bine vândut, care a ajuns în topul UK Singles Chart și pe locul întâi, a fost „Without You” o piesă din repertoriul lui Harry Nilsson.

La 6 mai 2015 artista va începe o serie de concerte în Las Vegas, care va dura până în 26 iulie 2015.

Pe lângă bogata activitate muzicală, Mariah Carey a avut și câteva apariții în filme. Ea a început să ia lecții profesionale de actorie în 1997, iar primul film în care a jucat a fost comedia romantică ”The Bachelorette” (1999), interpretând un rol secundar de cântăreață de operă. A fost printre puținii muzicieni care au apărut în filmele produse de Daemon Nash — ”Death of a Dinasty” (2003), ”State Property” (2005). În 2008 se alătură distribuției filmului ”Tennessee”.

Anul 2009 a fost bun pentru artistă și din punct de vedere cinematografic, primind critici pozitive pentru rolul secundar interpretat în filmul „Precious: Based on the novel Push by Sapphire”.

Mariah Carey a fost influențată, în tinerețe, de cântăreți precum Johnny Halliday, Sarah Vaughan, Gladys Knight, Aretha Franklin, Al Green, Hank Williams Jr., The Clark Sisters, Shirley Caesar și Edwin Collins.

Artista, a cărei voce se întinde pe cinci octave, a vândut peste 200 de milioane de discuri, a lansat 16 albume, are în palmares cinci trofee Grammy și peste 30 de nominalizări la celebrele premii ale industriei muzicale.

Marina Bădulescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *