Eric Clapton a împlinit 70 de ani (Video)

Supranumit regele chitarei electrice, Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. Își începe studiile la „Kingston College of Art”, de unde va fi exmatriculat din cauza obsesiei sale pentru blues (este surprins de nenumărate ori cântând la chitară în timpul cursurilor).

După ce și-a găsit o slujbă, Clapton a început să cânte (la chitară și vocal) alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, ultima creând senzație prin alăturarea așa numiților „virtuozi ai chitării” din anii ’60: Eric Clapton, Jimmy Page și Jeff Beck. Interpretarea instrumentală de excepție îi aduce lui Clapton denumirea „Slowhand”, datorită faptului că obține un efect sonor de excepție, plimbându-și încet mâna pe corzile chitării. În ciuda popularității alături de grupul Yardbirds (cu care produce două albume), Clapton îl părăsește, în 1965, și se alătură trupei Bluesbreakers, unde talentul și sensibilitatea sa artistică își găsesc deplina maturitate.

În 1966, își alcătuiește propria trupă, Cream, cu basistul Jack Bruce și bateristul Ginger Baker, declarându-și intenția de a revoluționa domeniul muzical, de a șoca și schimba lumea. Trupa cunoaște un deosebit succes, egalându-l pe cel al trupelor Beatles sau Rolling Stones, dar se destramă în 1969, nu înainte de a mai scoate un album, „Goodbay”. Chiar dacă nu au fost împreună decât câțiva ani, cu piese ca ”Sunshine of your Love”, ”White Room” și clasicul ”Crossroads”, grupul a intrat în legendă.

În 1988, Polygram realizează un CD-retrospectivă a pieselor sale, „Crossroads”, care va însemna o fericită încununare a carierei lui Clapton, alături de decernarea premiului Grammy, pentru „Best Historical Album” și „Best Liner Notes”. În 1992, primește șase premii Grammy, printre care și pentru albumul „Tears in Heaven”.

În 1995, prințul Charles îi conferă „Order of the British Empire”.

În 1997, a colaborat cu muzicianul Simon Climie și l-a convins să formeze o trupă de hip-hop. Clapton și Climie au lucrat împreună pentru ”Pilgrim”, un album apreciat de fani și clasat pe o poziție de frunte în top datorită piesei ”My Father’s Eyes”. În același an, primește din nou premiul Grammy, fiind nominalizat la categoriile „Record of the Year” și „Best Male Pop Vocal Performance”, pentru cântecul „Change the World”, din coloana sonoră a filmului „Phenomenon” (cu John Travolta în rolul principal).

Încurajat de succesul acestui album și declarând „‘Piligrim’ sunt eu”, a mai înregistrat un album, care cuprinde numai blues-uri — „From the Craddle”.

În iunie 2000, împreună cu legendarul B.B. King, înregistrează un album cu muzică blues, ”Riding With the King”. Albumul a primit în numai trei săptămâni discul de aur.

În 2002, Clapton organizează și conduce ”Concert for George” la Royal Albert Hall din Londra, în memoria prietenului său dintotdeauna George Harrison. Concertul i-a reunit pe Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty și indianul Ravi Shankar.

La sfârșitul anului 2002, a început să lucreze la albumul ”Me & Mr. Johnson”. Acesta este un tribut pe care îl aduce legendei blues-ului american, Robert Johnson, și care a fost lansat la 22 martie 2004.

În cursul anului 2005, la 8 aprilie, a participat la un concert de binefacere, care s-a desfășurat la Royal Albert Hall din Londra și care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru bolnavii de cancer.

În cei peste 40 de ani de carieră, Clapton a efectuat numeroase turnee de anvergură, în SUA, Canada, Europa. În februarie 2008, a susținut trei concerte cu vechiul său prieten Steve Winwood, la Madison Square Garden, New York. În 2009, împreună cu trupa sa, a efectuat un turneu în Japonia, Noua Zeelandă și Australia.

În 2010, Eric Clapton a susținut un concert la București, alături de Steve Winwood, în cadrul turneului ”Two legends — one live experience”.

Ultimele sale albume sunt ”Clapton” (2010), ”Old Sock” (2013), ”The Breeze: An Appreciation of JJ Cale” (2014).

Este considerat unul dintre muzicienii cei mai plini de succes, având la activ consacrarea unică în lumea muzicii rock’n’roll, de a fi fost celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream și pentru întreaga sa carieră solo).

Privit adesea atât de către critici, cât și de fanii săi ca unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor, Clapton s-a clasat pe locul al IV-lea pe lista revistei muzicale Rolling Stone „100 Greatest Guitarists of All Time”, respectiv al 53-lea pe lista Imortalilor (conform originalului „100 Greatest Artists of All Time”).

Marina Bădulescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *