Cum te poti proteja de reclamele abuzive pe internet

Cei de la Google au dat săptămâna trecută un raport îngrijorător, dar în acelaşi timp şi ilar. Cel mai mare advertiser al lumii se plânge de invazia reclamelor în propriul său browser de internet, Google Chrome. Chiar ironică situaţia în care se găseşte Google, companie care şi-a construit afacerile pe reclamele plasate în mediul online.

Raportul încearcă să scoată în evidenţă treaba bună făcută de departamentul de securitate al companiei, însă problemele vin exact din sectorul în care Google nu are rival, din advertising. Echipa de la Google afirmă că de la începutul anului şi până în prezent a primit mai mult de 100.000 de reclamaţii din partea utilizatorilor de Google Chrome în care aceştia se plângeau de invazia reclamelor abuzive, mai multe reclamaţii decât pentru orice altă problemă pe care ar putea să o creeze browserul de internet al gigantului american.

În urma investigaţiilor realizate de departamentul de securitate al companiei, principala problemă este generată de „injectoarele de reclame”, programe rău intenţio­na­te care plasează reclame în locuri nedorite sau înlocuieşte bannerele cu reclamele marilor companii de advertising, inclusiv ale Google (în opinia mea, acesta este motivul pentru care cei de la Google sunt supăraţi) pentru a-şi promova propriile produse şi servicii.
Cei de la Google subliniază un lucru adevărat şi cu care sunt de acord, şi anume că injectoarele de reclame nedorite (nu ca şi cum şi-ar dori cineva orice fel de reclame) sunt periculoase pentru datele utilizatorilor. Nu doar că acestea plasează reclame abuzive, dar indică faptul că există o breşă de securitate.

Un browser de internet, în special unul cum este Google Chrome, deţine informaţii mai mult decât sensibile. Mulţi au salvate parole către toate site-urile şi serviciile la care sunt abonaţi. Sunt sincronizate cu dispozitivele mobile prin conturile de Gmail şi Facebook sau cu alte servicii de tip cloud unde sunt stocate parole, date personale, documente etc.

Cei de la Google afirmă că pentru a determina impactul injectoarelor de reclame au instalat „un detector” ce le-a permis monitori­zarea a zeci de milioane de conexiuni, timp de mai multe luni, care au fost infectate cu injectoare de reclame. Nu ştiu cât de legală şi corectă este această metodă de a detecta aceste injectoare, dar nu aş fi primul care crede că Google îşi spionează utilizatorii.
Din totalul de IP-uri unice detectate, circa 5,5% au fost infectate cu injectoare de reclamă. Procentul este mic, dar reprezintă câteva milioane de utilizatori din întreaga lume.

Cei de la Google afirmă că, în urma acestor investigaţii, au des­coperit mai mult de 50.000 de extensii de Chrome şi peste 34.000 aplicaţii software care au preluat controlul browserului de internet pentru a injecta reclame sau pentru a-i redirecţiona pe utilizatori către anumite site-uri.

Mai mult, aproape 30% dintre pachetele de software care injectau reclame furau chiar datele de autentificare pentru anumite conturi, deturnau rezultatele căutărilor de pe Google şi raportau activitatea utilizatorilor către hackeri.
Mai grav este faptul că nu doar browserul pentru Windows a fost infectat de foarte multe ori, ci şi cel pentru dispozitivele Apple a fost afectat aproape la fel de mult.

Cei de la Google afirmă că au înlăturat din magazinul de aplicaţii al Chrome încă 192 de extensii care au infectat peste 14 milioane de utilizatori din întreaga lume.

Sunt două lucruri simple pe care un internaut poate să le facă pentru a se proteja, indiferent de browserul pe care-l utilizează. Primul este acela să instaleze un program antivirus, chiar şi cel mai „slab” antivirus scade considerabil pericolul de infectare sau de navigare în site-uri dubioase cu conţinut periculos. În al doilea lucru, este necesară instalarea AdBlock Plus. Este gratuit, se instalează foarte uşor, în doar câteva secunde, şi îi apără pe utilizatori nu doar de lansarea unor căsuţe de reclame, dar şi de navigarea pe site-uri periculoase.

Adrian Ungureanu, curierulnational.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *