Kelemen Hunor se plânge președintelui Comisiei de la Veneția că România încalcă drepturile minorităților naționale

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în care se plânge că România încalcă drepturile minorităților naționale, nesocotind specificul cultural şi lingvistic al comunităţii maghiare din Transilvania.

Președintele UDMR a fost deranjat de faptul că Ministerul de Externe nu a invitat lideri ai Uniunii la o conferință prin care s-a marcat împlinirea a 20 de ani de când România a ratificat, prima, Convenția cadru privind Protecția Minorităților, adoptată de Consiliul Europei. Pe fondul acestei nemulțumiri, Kelemen Hunor se plânge că cetățenii de etnie maghiară sunt persecutați. Acesta atrage atenția că nu s-a înființat o facultate cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, dar și că prefecții județelor Co-vasna și Harghita au sancționat în mod constant primarii pentru utilizarea simbolurilor maghiare. În acest context se face referire la amenda pe care a luat-o Partidul Civic Maghiar pentru intonarea în spațiul public a imnului Ungariei.

Amendă pentru imnul ungar
Conform legii, „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivită¬ţilor şi ceremoni¬ilor oficiale cu caracter internaţi¬onal, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

Robert Kisss, jurnalul.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *