Ziua Mondială Fără Tutun 2015 se sărbătorește pe 31 mai

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituțiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

Ziua Mondială Fără Tutun 2015. Foto via © Shutterstock.com

Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2015, O.M.S. face apel către toate țările de a lucra împreună pentru a reduce/stopa comerțul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare și de luptă împotriva corupției.

Piața ilicită a tutunului poate fi responsabilă, potrivit studiilor, corelate cu informațiile furnizate de comunitatea vamală internaţională, pentru cel puţin una din 10 ţigări consumate la nivel mondial. În fiecare an, Uniunea Europeană și statele sale membre, conform datelor furnizate de Comisia Europeană, pierd peste 10 miliarde € din venituri fiscale și vamale.

Victime colateraleConsumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumători. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, Agenția Națională Antidrog susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Asftfel, marcarea acestui eveniment în anul 2015 se va realiza prin continuarea campaniei anterioare, iniţiate de către Agenţia Naţională Antidrog cu ocazia marcării Zilei Naţionale împotriva Fumatului – Ajută-mă să cresc sănătos!

În cadrul campaniei din noiembrie 2014, au fost realizate peste 400 de activităţi de prevenire a consumului de tutun în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos în instituţii de învăţământ, având ca beneficiari peste 20.000 de copii şi tineri, 3 activităţi tip flash-mob cu participarea a peste 300 beneficiari (elevi, părinţi, voluntari) şi peste 30 de activităţi de informare publică desfăşurate în parcuri, cafenele, centre comerciale, adăposturi sociale, spitale, centre de plasament, biblioteci având ca beneficiari peste 5000 membrii ai comunităţilor locale.

Fumatul în România – Statistici îngrijătoare

Conform celor mai recente studii în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

Prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).

• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat

• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

• La nivelul anului 2010, 5767 de români au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv) prin boli cardiovasculare (5436 persoane), infecții respiratorii și alte boli infecțioase (221 persoane) și cancer (110 persoane); 36.257 decese din cauza fumatului activ – 20997 prin boli cardiovasculare, 11619 prin diverse forme de cancer, 3287 prin boli respiratorii cronice (BPOC), 217 prin tuberculoză și infecție HIV, 137 prin diabet, boli de sânge, urogenitale sau endocrine; din totalul celor 42024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au murit datorită fumatului pasiv, adică fără să fi fumat.

• Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *