Apa mării de pe litoralul românesc are cele mai multe bacterii din Europa

Analizele de pe litoralul românesc clasează ţara noastră pe ultimul loc al unui top european al locurilor de scăldat. Cele mai periculoase sunt plajele din Eforie Nord, Eforie Sud şi Mangalia. Clasamentul anual a fost realizat de Agenţia Europeană de Mediu.

Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa au adunat probe de apă din 50 de locuri stabilite de Agenţia Europeană de Mediu. Rezultatele analizelor au ajuns la Copenhaga, acolo unde a fost realizat clasamentul european al apelor de îmbăiere. Cele mai bune rezultate le au Cipru, Malta şi Luxemburg, în timp ce România ocupă ultimul loc.

„Depinde de calitatea aerului, de temperatura apei, de alte deversări, de numărul de turişti, de cum sunt amenajate plajele, de gradul de educaţie al celui care se îmbăiază”, a spus Luiza Căruceru, doctor la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa.

Raportul european spune că, pe litoralul românesc, cele mai curate ape sunt pe o plajă din Mamaia, una din Venus şi una din Năvodari. Cele mai mari concentraţii de bacterii sunt în apele unor plaje din Eforie Sud, Eforie Nord şi Mangalia. Specialiştii spun că mare parte din problemele Mării Negre sunt provocate de Dunăre.

„Cel mai mare poluator, până la urmă, pentru Marea Neagră rămâne fluviul Dunărea. Aduce din toată Europa tot ce spală din bazinul său hidrografic”, a spus Tania Zaharia, director ştiinţific INCDM Grigore Antipa Constanţa.

„Cele mai multe mări închise, cum sunt Marea Mediterană sau Marea Neagră, suferă din cauza următoarelor probleme: cea mai importantă este cea legată de alge. Avem o concentraţie mare de metale grele, avem, bineînţeles, poluarea cauzată de navigaţie”, a spus Fokion Vosniakos, preşedintele Asociaţiei Balcanice de Mediu.

„Se pot instala recifi artificiali, nişte structuri pe care să se poată dezvolta o serie de organisme biofiltrante. Digurile care se construiesc în momentul de faţă vor reprezenta astfel de structuri”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.

21.000 de locuri sunt incluse în clasamentul european al apelor de îmbăiere.

digi24.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *