Parlamentarii se scot din categoria funcţionarilor publici

O propunere controversată de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, iniţiată de liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, prin care parlamentarii se scot din categoria funcţionarilor publici, a fost dezbătută astăzi într-o şedinţă secretă a Comisiei pentru Statut din Parlament.

Comisia pentru Statut a luat astăzi în discuţie proiectul de modificare a Legii 96 din 2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, iniţiat de liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, fără ca întrunirea forului să fie anunţată public. Nici ordinea de zi a şedinţei nu a fost cunoscută, iar ultima dată când Comisia a publicat agenda discuţiilor a fost la 7 aprilie.

De atunci, forul s-a mai întâlnit o dată, tot în secret, şi a avizat proiectul pensiilor speciale pentru aleşi.

Membrii Comisiei au discutat astăzi propunerea deputatului PSD Marian Neacşu de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, prin care se urmăreşte scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici.

Concret, deputaţii şi senatorii vor introducerea unui Cod de Conduită în anexele propriului Statut, Cod care să prevadă la articolul 1, alineatul 3, că „deputaţii şi senatorii au un statut juridic conferit de Constituţia României şi de prezenta lege, statut diferit de ceilalţi demnitari ai statului, cât şi de funcţionarii publici, neputând fi asimilaţi cu aceştia şi se supun exigenţelor şi obligaţiilor stabilite prin prevederile prezentului Cod“.

Astfel, parlamentarii încearcă prin acest artificiu să capete protecţie în faţa anchetelor pentru infracţiuni prevăzute ca fiind fapte ale funcţionarilor publici, precum: abuzul în serviciu, darea şi luarea de mită sau traficul de influenţă.

Iulia Marin, adevarul.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *