Victor Ponta, achetat de DNA pentru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani

Victor Ponta este urmărit de DNA în dosarul lui Dan Şova pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Şova, în baza unei convenţii de colaborare. Pentru a justifica aceşti bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat niciun fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Şova, conform DNA.

Ulterior, în urma unor controale fiscale, Ponta ar fi realizat 16 înscrisuri false, care să justifice activitatea sa juridică la casa de avocatură. Înscrisurile ar fi fost realizate prin metoda „copy-paste”, conform procurorilor DNA.

Din aceşti bani, Ponta şi-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidenţial.

În afară de banii primiţi de la casa de avocatură, Ponta a beneficiat şi de un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, în mod gratuit, de la casa de avocatură a lui Şova. Firma respectivă a plătit avansul şi ratele de 6.000 de lei pe lună pentru acest autoturism folosit de Ponta, în total aproape 80.000 de lei, conform DNA.

Ulterior, Ponta l-a promovat în Guvern pe Dan Şova, lucru pentru care DNA îl acuză pe primul ministru de conflict de interese, dat fiind faptul că anterior el a primit bani şi o maşină de la Şova.

La scurt timp după ce prim-ministrul a fost chemat la DNA, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia. Presa internaţională a preluat imediat ştirea despre criza politică din România. Printre publicaţiile străine care publică detalii despre cazul lui Ponta se numără Bloomberg, The Guardian, BBC, Daily Mail, Reuters, AP şi ABC News.

Cazul premierului Victor Ponta a fost preluat rapid de presa internaţională, în această după-amiază. Bloomberg a publicat la scurt timp după ce primul-ministru a fost chemat la DNA un articol cu titlul „Romanian President Urges Premier to Resign Amid Corruption Probe/ Preşedintele român cere demisia premierului pe fundul unor dovezi de corupţie”.

„Preşedintele român Klaus Iohannis cere demisia primului ministru Victor Ponta, care este cercetat pentru falsuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Premierul a declarat că nu va demisiona. (…) Ancheta <creează o situaţie imposibilă pentru România>, a declarat Iohannis jurnaliştilor. <O criză politică este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla României. Luând în considerare toate acestea, îi cer demisia premierului Ponta>”, scrie Bloomberg.

Jurnaliştii americani menţionează, totodată, că leul s-a depreciat cu 0,8% ajungând la 4,4630 lei pe euro, înregistrând astfel cea mai mare scădere a lunii. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale în euro pentru 2020 a crescut la 1,761% de la 1,1749% , îndreptându-se spre cea mai mare valoare din luna ianuarie până în prezent.

Cotidianul britanic The Guardian prezintă şi el ştirea urmăririi lui Ponta sub titlul „Romanian prosecutors launch criminal investigation of prime minister/ Procurorii români lansează o anchetă în cazul primului ministru”.

„Procurorii români anticorupţie au lansat o anchetă în cazul primului ministru, Victor Ponta, numindu-l suspect de infracţiuni incluzând fals, spălare de bani, conflict de interese şi evaziune fiscală. Presa locală l-a arătat pe Ponta intrând în biroul procurorului anti-corupţie vineri dimineaţa”, explică jurnaliştii britanici.

„Procurorii au făcut o serie de arestări la nivel înalt în ultimele luni în ceea ce rămâne una dintre cele mai sărace şi mai afectate de corupţie state din Uniunea Europeană. Agenţia anticorupţie este cunoscută pe plan local drept DNA”, adaugă ei.

Şi britanicii de la BBC, trust media finanţat din bani publici, au publicat detalii despre acuzaţiile aduse premierului României. Acestea au apărut într-un material cu titlul „Romanian PM Victor Ponta quizzed over alleged corruption/ Premierul român Victor Ponta este chestionat pentru presupusă corupţie”.

Corina Varlan, gandul.info

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *