Ornette Coleman a murit

Legendarul saxofonist și compozitor american Ornette Coleman, care a respins convențiile muzicale și a devenit precursorul stilului free-jazz, a murit joi la 85 de ani, relatează AFP.

Coleman, care s-a născut și a trăit în Texas (sud), a murit în urma unui stop cardiac în casa lui din New York, a declarat AFP, agentul său Ken Weinstein. Marea parte a carierei muzicianului s-a desfășurat la New York, Coleman devenind una din vocile reprezentative ale orașului.

Ornette Coleman a fost alături de John Coltrane unul din muzicienii aflați la originea ‘free-jazzului’, un stil bazat pe improvizație, liber de orice constrângere armonică și cu o mare libertate melodică și ritmică.

Albumul său din 1959, ‘The shape of jazz to come’, este considerat unul din primele albume avangardiste din istoria jazzului.

Cunoscut drept saxofonist alto, Coleman a respins conceptul tradițional de acord muzical lansându-se în interpretări solo considerate ‘haotice’ de detractorii săi, dar care au devenit cu timpul un curent dominant în muzica jazz și în cea rock.

Mihaela Nicolaescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *