Festivalul ICon Arts 2015 are loc la Sibiu în perioada 22 iulie – 1 august

Festivalul ICon Arts, ajuns în acest an la ediția cu numărul 13, va avea loc în perioada 22 iulie – 1 august, la Sibiu și propune publicului meloman o mixtură elegantă de genuri muzicale. Multă operă, etno-jazz cu influențe balcanice și din Orientul Mijlociu, lucrări în premieră mondială compuse de studenții Academiei ICon Arts și un antrenant duel vioară-percuție sunt printre highlights-urile ediției din acest an.

Peste 150 de artişti, de pe toate continentele, se vor reuni la Sibiu, timp de nouă zile, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului ICon Arts. Acesta va debuta vineri, 24 iulie, cu concertul American Voices, care va avea loc, ca și anul trecut, la Biserica Cetate din Biertan. Recitalul tinerilor absolvenți ai unor universități prestigioase de peste ocean va cuprinde un program dinamic și variat, cu muzică americană și arii de operă, ce vor purta ascultătorii într-o călătorie sonoră pe parcursul ultimelor patru secole.

A doua zi, festivalul se mută într-un spațiu regal, la Castelul Peleș din Sinaia, pentru un recital de operă de excepție. Voci renumite ale scenei mondiale – soprana Anne-Marie Condacse și baritonul David Malis – vor oferi o mostră de excelență, acompaniați la pian de Diana Spînu.

Revenind la Sibiu, luni, 27 iulie, ICon Arts propune publicului, la Sala Thalia, un duel antrenant, în care melodia și ritmul se întrec în a-și dovedi supremația. Combatanții sunt un violonist – Ladislau Csendeș și cinci percuționiști: Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu.

Tot aici va avea loc cel de-al patrulea concert sub marca ICon Arts, care va purta spectatorii într-o călătorie poetică prin colorații Balcani și îndepărtatul Orient. Concertul, “Secret Poetry” by ARIFA, va fi o experiență plină de vitalitatea elementelor extrase din ”Babylon, Istanbul, București și Amsterdam, îmbogățite cu live electronics și improvizații contemporane. Rezultatul transcende suma părților sale și deschide drumul unei călătorii incitante prin hățisurile îndepărtate ale imaginației”, potrivit Songlines Magazine (UK). ARIFA este un grup internațional de etno-jazz cu inflexiuni contemporane, ce explorează vechile tradiții din Balcani și Orientul Mijlociu, reinterpretându-le într-un stil improvizatoric propriu, contemporan, pentru care a fost apreciat de critici și public, deopotrivă.

Miercuri, 29 iulie, pe scena Sălii Thalia vor fi prezentate, în premieră, piesele create de tinerii compozitori aleși în urma unei selecții internaționale, în cadrul programului de rezidență creativă al Academiei ICon Arts. Acestea vor fi interpretate de cvartetul ConTempo, invitatul de onoare al acestei ediții de festival. A doua zi, în același spațiu, cei mai buni dintre cursanții Academiei ICon Arts vor evolua pe scenă într-un program antrenant, în diferite combinații vocal-instrumentale și lucrări din diverse perioade istorice.

La finalul Academiei și Festivalului ICon Arts Celebrates! – Sibiu, participanții se vor reuni, prin tradiție, în Cetatea Fortificată de la Cisnădioara, pentru spectacolul de gală.

Programul Festivalului de Muzică Contemporană ICon Arts – Celebrates (XIII)

24 Iulie – 1 August 2015

Vineri, 24 iulie, ora 18.00 – Biserica Cetate Biertan

 • American Voices
  Interpretează: Laura Watson – mezzo-soprană, Carol Coleson – soprană, Rebecca Cook – soprană, Bernardo Medeiros – bariton și Ivan Ley – bariton
  La pian: Diana Spînu

Sâmbătă, 25 iulie, ora 16.00 – Sinaia, Castelul Peleș

 • Recital de operă
  Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Diana Spînu (pian, România)

Luni, 27 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

 • Vioară vs Percuție
  Duel concertistic. Combatanți: Ladislau Csendeș – vioară, Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu – percuție.

Marți, 28 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

 • Secret poetry by ARIFA
  Alex Simu (România) – Sax, Clarinet & Live Laptop, Michalis Cholevas (Grecia) – Tarhu, Ney Franz von Chossy (Germania) – Piano, Sjahin During (Turcia/Olanda) – Afro Anatolian Percussion

Miercuri, 29 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

 • 6 premiere mondiale cu RTÉ ConTempo Quartet
  Concert ”Composer in Residence”

Joi, 30 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

 • Workshop în concert.
  Cursanții Academiei ICon Arts

Vineri, 31 iulie, ora 12.00 – Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu

 • Conferință “RTÉ ConTempo – 20”

Vineri, 31 iulie, ora 19.00 – Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

 • ”ICon Arts Celebrates! – RTÉ ConTempo 20”
  Participă: Cvartetul ConTempo (Irlanda) și Analia Selis

Sâmbăta, 01 august, ora 12.00 – Cisnădioara, Cetatea fortificată

 • ICon Arts Gala.

Bilete scoase la vânzare

Biletele costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone, începând cu data de 15 iunie.

ICon Arts, după 13 ani

ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părţi ale proiectului International Contemporary Arts se completează reciproc.

Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia di Romania, în Roma.

Partener oficial: BMW Contempo Cars Sibiu

Parteneri: Cetelem România, UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Biserica Evanghelică din Cisnădie și Hotelul Continental Forum, Colegiul de Muzică ”Sigismud Toduță”, Contemporary Music Centre – Ireland, Korvat Auki, Festivalul de Film Istoric Râsnov și Fundația Gabriela Tudor, Giusti

Finanțatori: Consiliul Județean Sibiu, ICR – Institutul Cultural Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Programul Național ”Oportunități la Tine Acasă” și Programul ”Cultura” al Uniunii Europene

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *