Grand Canyon. Ce nu stii despre Marele Canion (Video)

Marele Canion din SUA a fost creat de-a lungul a milioane de ani de către râul Colorado, străbătând o distanță de 446 km, cu lățimi variind între 6 și 30 km lățime și o adâncime maximă de 2.133 m, fiind omologat în Guinness World Records 2013.

Grand Canyon se pare că a fost descoperit, în 1540, de un grup de 13 conchistadori spanioli conduși de López de Cárdenas și redescoperit, în 1776, de doi preoți spanioli, potrivit www.travelers-way.com. În perioada 24 mai — 29 august 1869 a avut loc prima explorare, fiind realizată de un grup de studenți conduși de profesorul John W. Powell (Universitatea din Illinois).

Situat în sud-vestul Statelor Unite, în statul Arizona, cel mai mare canion terestru s-a format între Marble Gorge în E și Grand Wash Cliffs în V, pe cursul mijlociu al fluviului Colorado, prin adâncirea acestuia în rocile sedimentare și cristaline ale Podișului Colorado, ca urmare a procesului de ridicare a acestui podiș în diverse epoci geologice. Acestui proces i s-au adăugat fenomenele de eroziune laterală, șiroire pe versanți etc., care au contribuit la realizarea unei impresionante sculpturi în rocile versanților, cu alte canioane laterale, mai mici, cu viroage, ravine etc. Puterea de eroziune a fluviului este foarte mare datorită vitezei care atinge uneori peste 30 km pe oră.

Fiecare mare perioadă geologică (măsurată în milioane de ani) este evidențiată pe versanții canionului, prin diverse nuanțe de culoare. Culoarea generală a canionului este roșu deschis, dar fiecare strat sau grup de straturi are o nuanță diferită, de la galben pal, verde și roz, în straturile superioare, până la la brun ciocolatiu, violet și alte nuanțe închise în cele inferioare.

Cel mai spectaculos sector al canionului se află în zona Parcului Național Grand Canyon înființat în 1919. În acest sector, cu o lungime de 90 km, fluviul creează meandre puternice, măsurând aproape dublu (170 km). Este zona în care ambele maluri ale canionului sunt accesibile, atât la nivel rutier cât și aerian. Distanța dintre cele două maluri (South Rim și North Rim), este de 19 km cu avionul, 34 km pe un traseu marcat pentru pietoni (Bright Angel Trail) și peste 300 km pe șosea. Aici au fost descoperite numeroase urme de locuire preistorică. În prezent, aici trăiesc cinci triburi amerindiene.

Zona este vizitată anual de peste 1.5 milioane turiști.

Irina Andreea Cristea, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *