Expert in microbi: Slapii ar putea dauna sanatatii si chiar ucide

Slapii ar putea transporta pana la 18 mii de bacterii, gata sa se instaleze in rani si calcaie crapate. Cei aflati in vacanta, care poarta astfel de papuci, risca sa se imbolnaveasca, arata expertii, care trag un semnal de alarma.

In afara de potentialul accidentogen (se apreciaza ca exista circa 1,4 milioane de accidente de masina pe an, produse de soferi care poarta slapi, scrie Le Point), papucii ar purta mii de bacterii ultrarezistente, scrie Agerpres. Conform unui studiu extrem de serios realizat de cercetatori de la Universitatea din Miami (Florida, SUA) si preluat marti de 20minutes.fr, ele ar fi gata sa invadeze ranile si calcaiele uscate de vara si de frecarea cu talpile de plastic. Cercetatorii au dovedit si ca slapii purtati intr-o toaleta publica ies cu 13.900 de bacterii suplimentare (printre care mortalul stafilococ, E.Coli sau bacterii fecale). Nu intamplator expertul new-yorkez in microbi dr Philip M. Tierno afirma ca slapii ‘ar putea dauna sanatatii si chiar ucide’.

Ei ar avea si un efect nefast asupra articulatiilor plantare. Dr Tariq Khan afirma intr-un interviu in Daily Mail ca purtatul slapilor necesita ‘o contractie a degetelor mari la fiecare pas, contrar fiziologiei, care ar favoriza o deformare a lor’. Flexibilitatea lor si absenta sustinerii piciorului ar provoca ‘o lasare a arcadei plantare, care s-ar traduce prin dureri la calcai si la arcada, care ar fi prea solicitata’.

Acesti papuci nu trebuie totusi aruncati, arata specialistii, care recomanda conducatorilor auto sa nu stea la volan in slapi si oamenilor in general sa faca doar drumuri scurte incaltati astfel si sa ii schimbe in fiecare an, incheie 20minutes.fr.

stirileprotv.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *