Târgul de case are loc la Muzeul ASTRA pe 8 și 9 august

Cine vrea să înveţe cum să construiască o casă tradiţională, o poate face la Muzeul ASTRA, în perioada 8-9 august, când are loc Târgul de case -Grădină și peisaj in satul tradițional, eveniment ajuns la ediția a VII-a. Acţiunea încurajează construcția după tipare arhitecturale tradiționale a unor case de locuit sau de vacanță, dar și conservarea peisajului din preajma acestora.

Târgul de case -Grădină și peisaj in satul tradițional, Muzeul ASTRA, 8-9 August 2015

Din program nu vor lipsi atelierele practice. Astfel, vor fi confecționate 3 tipuri de sisteme de împrejmuire a grădinilor in satul traditional, caracteristice zonelor etnografice montane din România. Unul este din Mărginimea Sibiului (gardul din ”mărgini” sau ”lăturoaie” de rășinoase), altul este din Țara Lăpușului (gardul cu împletitură de nuiele) și celălalt din Munții Apuseni ( gardul din ,,bile” crăpate ). Pentru ca vizitatorii să înţeleagă precis cum stau lucrurile în acest sens, vor fi organizate două ghidaje tematice speciale, cu plecare de la poarta principală (sâmbătă& duminică, ora 14).

În Târgul de case -Grădină și peisaj in satul tradițional va funcționa un birou de consultanță între orele 11-17, atât sâmbătă cât și duminică. Sugestiile vor fi oferite aici de specialiștii muzeului (muzeografi, restauratori). Pentru cei interesaţi, Muzeul ASTRA va acorda sprijin (consultanţă) în construirea a 5 case tradiționale, după modelul celor din Muzeu. Construcţiile respective trebuie să aibă o amprentă la sol nu mai mare de 80 mp si un singur nivel, prin realizarea elevației și a șarpantei.„, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general C.N.M. ASTRA.

În cadrul Târgului vor mai avea loc o serie de demonstrații legate de debitarea buștenilor în gospodăria traditională, folosind ”trașca” – joagărul manual şi un motor în doi timpi, „tene-ul”, un utilaj întâlnit în comunităţile rurale mai mari. Un rol important va fi jucat aici de către 2 meșteri populari din comuna Zdrapți, județul Hunedoara şi 3 meşteri originari din Maramureş, experţi în prelucrarea şi utilizarea bârnelor din lemn în construcţii.

Latura culinară a evenimentului va fi asigurată de membrii Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Hunedoara cu produse specifice, cum ar fi Lașcă de la Buna Romanița, Cârnații de Săcărâmb, dar şi plăcinte pădurenești asezonate cu dulceţuri şi siropuri de la Casa Maria.

Pe tot parcursul evenimentului, atmosfera va fi întreţinută de către formația de fluierași din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.

Casa ta, amprentă în timp – campanie de informare și conștientizare privind patrimoniul din județul Sibiu

În cadrul aceluiași eveniment, Complexul Național Muzeal ASTRA a pregătit o campanie de informare și de dezbateri privind modalitățile în care ne putem bucura de arhitectura și mediul satului sau orașului nostru.

Locuitorii din orașul Sibiu și cei satele Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic sau Hosman, sunt invitați să ia parte la întrunirile organizate în aceste localități pe perioada verii. Vor afla cum pot folosi și îngriji patrimoniul local, cum pot utiliza legislația din domeniu și cum pot valorifica potențialul turistic al casei sau al străzii pe care locuiesc.

Pe lângă întâlniri, se vor organiza vizite la proprietarii de case și vor fi distribuite pliante cu informații utile și ușor de aplicat pentru intreținerea și valorificarea clădirilor tradiționale.

Campania face parte din proiectul „TransylvaNET – Consolidarea societății civile pentru dezvoltare prin promovarea patrimoniului” finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).

Locațiile de desfășurare ale întâlnirile sunt următoarele: Sibiu, Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic şi Hosman. Datele şi orele întâlnirilor vor fi anunțate prin afișe postate în localităţile menţionate.

Prima întâlnire din Sibiu se va desfășura în acest sfârșit de săptămână. Mai precis sâmbătă și duminică, 8-9 august 2015, între orele 1100-1300, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *