CNAS: Cardul de sanatate va fi obligatoriu de la 1 septembrie

Serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor cu varsta de peste 18 ani in baza cardului national de sanatate incepand cu 1 septembrie, precizeaza CNAS intr-un comunicat transmis marti AGERPRES.

Cabinete de practică independentă a profesiei de asistent medical, moașă și asistent medical generalist

„Opozitia nu isi mai aminteste de lungul sir de presedinti ai CNAS si ministri PDL – PNL ai sanatatii care trebuiau sa implementeze sistemul cardului de sanatate si probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijentei lor. De asemenea, daca i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat ca de astazi ruleaza spotul TV care anunta ca de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu sau macar declaratia presedintelui CNAS pe aceasta tema si nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferinta de presa”, sustine CNAS in comunicatul citat, potrivit Agerpres.

Reactia vine dupa ce, in cursul zilei de marti, prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi a solicitat Executivului sa implementeze cardul national de sanatate, subliniind ca nu exista niciun motiv pentru o noua amanare si ca, in caz contrar, va fi un nou motiv pentru a cere demisia Guvernului.
In context, comunicatul CNAS reaminteste ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca s-a decis ca utilizarea cardului de sanatate nu mai poate fi amanata, sistemul are nevoie de acest instrument, iar economiile care se vor face se vor regasi in numarul si calitatea serviciilor oferite asiguratilor.

La randul sau, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, subliniaza ca a venit momentul ca acest card sa functioneze asa cum a fost el gandit. „Consider ca a fost suficienta perioada de acomodare. Totodata, aceasta perioada a fost necesara. Am considerat important sa ne asiguram ca acest instrument util pentru sistem nu blocheaza accesul asiguratilor la servicii medicale. Sunt convins ca vor exista critici indiferent de momentul in care cardul va fi singurul instrument de validare si decontare a serviciilor din sistem”, explica Ciurchea, citat in comunicatul de presa.

CNAS informeaza ca serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor in baza cardului national de sanatate incepand cu 1 septembrie exceptie facand asiguratii pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit. Acestia vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta.
Asiguratii pe numele carora a fost tiparit cardul, dar din diverse motive nu au intrat inca in posesia lui, trebuie sa se adreseze casei de asigurari in evidenta careia se afla pentru a solicita eliberarea cardului de sanatate, precizeaza CNAS.
In prezent, conform sursei citate, la casele de asigurari de sanatate se afla peste 300 de mii de carduri care asteapta sa fie ridicate, in timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja la asigurati.
De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurari de sanatate vor elibera adeverinte de inlocuire a cardului pentru persoanele care solicita card duplicat si pentru asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate.

stirileprotv.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *