Pacienţii români nu îşi cunosc drepturile

Pacienţii români nu îşi cunosc drepturile. Nu ştiu că potrivit legii au acces la informare, tratamente de ultimă generaţie şi dreptul la o a doua opinie. 9 din 10 bolnavi nici măcar nu au auzit de existenţa acestor ajutoare şi că pot beneficia de ele. În cei 15 ani de la stabilirea drepturilor fundamentale pentru pacienţii din Uniunea Europeană, Ministerul Sănătăţii nu a organizat nicio campanie de informare. La fel de necunoscute rămân şi căile prin care un pacient îşi poate cere drepturile.

Pacienţii români nu au acces la toate serviciile medicale şi plătesc chiar şi pentru cele gratuite. Sunt cele mai dese plângeri primite de Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor. Totuşi, cei mai mulţi nu ştiu nici că li se încalcă drepturile, nici cum pot reclama abuzurile.

-Când mergi la doctor să fii băgat în seamnă, să ţi se vorbească frumos, să te asculte, să-i spui problemele care te dor.

-Şi se respectă ce spuneţi dvs?

-În mică măsură, unii doctori da.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: „Sunt situaţii în care trebuie să se adreseze Consiliului de etică, iată, din spitale, nou înfiinţat şi util, şi care a început să funcţioneze timid, dar a început.”

Potrivit Cartei drepturilor fundamentale, un pacient european trebuie informat, respectat, trebuie să aibă acces la tratament personalizat şi de calitate, să aleagă unde şi cum să fie tratat. Trebuie să beneficieze şi de prevenirea bolilor, confidenţialitate şi posibilitatea de a reclama orice problemă.

În plus, legea de la noi îi dă dreptul la a doua opinie, ca să fie sigur pe diagnostic sau propunerea de tratament. Dar aceeaşi lege nu oferă şi soluţiile concrete. Aşa că pentru contraexpertiză, pacientul îşi caută singur un alt medic şi îi plăteşte serviciile, fiindcă îl poate solicita doar în sistemul privat.

Ana Maria Marian, reprezentantul unei clinici private: „Orice pacient care se întreabă: „este corect diagnosticul meu sau este tratamentul de care beneficiez cel mai bun?” are dreptul la o a doua opinie. Un dosar de second opinion trimis la un medic de talie internaţională este 900 de lei.”

Pacienţii români nu își ştiu drepturile, iar singurele campanii de informare au fost făcute de asociaţiile de pacienţi şi asociaţiile private.

Cristian Buşoi, fost preşedinte al CNAS: „Pentru a putea face un astfel de proiect, e nevoie de un sprijin mai larg, de o iniţiativă a Ministerului pentru că trebuie să se regăsească într-un act normativ.”

De luna aceasta, pacienţii din Bucureşti au la dispoziţie un nou număr de telefon unde pot suna pentru a se informa, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.30. Numărul este 0800 080 444.

digi24.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *