Băncile anunţă dobânzi tot mai mici la depozite

Situaţia este valabilă fie că vorbim despre depozitele în lei, fie despre cele în valută. Sunt unele bănci comerciale unde trebuie să mergeţi cu cel puţin 10 mii de lei pentru ca, după un an, să aveţi un câştig. Bancherii susţin că este efectul reducerii dobânzilor în piaţă şi că România nu e o excepţie în rândul ţărilor europene.

Băncile anunţă dobânzi tot mai mici la depozite. Nici comisioanele nu încurajează românii să economisească. Dimpotrivă! În acest moment, la depozitele în lei pe un an, randamentele nu depăşesc 3 procente. În euro sunt cu un procent mai mici, iar în dolari dobânda maximă din piaţă este de 1,7%.

Pentru orice depozit trebuie să deschidem un cont curent ce vine, evident, cu un comision de deschidere de până la 30 de lei. Pe lângă asta există comisioane de administrare lunare şi anuale, plus cel de retragere a banilor la ghişeu. La final, ajungem să plătim până la 90 de lei pentru administrarea unui depozit, explică reporterul Ştirilor TVR, Ionuţ Gheorghe.

La finalul unui an de economisire, românii cu sume de ordinul miilor de lei în bănci ajung să aibă pierderi.

Pentru suma de 1.000 de lei depusă în bancă pentru un an, în foarte multe cazuri românii ajung să ridice mai puţin. Cele mai mari pierderi sunt la UniCredit, de peste 84 de lei, iar cele mai mici la Piraeus, de 4 lei.

La fel se întâmplă cu depozitele în euro. Pentru 250 de euro, bani depuşi pe un an, pierderile pot ajunge la 24 de euro.

Chiar şi aşa, economiştii ne sfătuiesc să nu ţinem banii la saltea! Chiar dacă oferă câştiguri mici, banii depuşi la bancă sunt garantaţi în limita a 100 de mii de euro.

În caz de faliment al băncii, sumele depuse şi dobânzile aferente vă sunt returnate în maximum 21 de zile.

TVR

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *