La Bucuresti incepe procesul privind despagubirile ilegale de la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor

La Bucureşti începe un proces răsu­nător care con­stituie şi o premieră în istoria României: mai multe persoane care au bene­ficiat de despăgubiri ilegale de zeci de mi­lioa­ne de euro de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprie­tă­ţilor (ANRP) au fost trimişi în judecată.

Omul de afaceri Horia Simu, foştii de­putaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu vor fi judecaţi într-un dosar privind des­pă­gubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supra­evaluat cu aproape 70 milioane de euro.

Fondul Proprietatea a fost constituit în vre­mea guvernului Tăriceanu şi avea me­nirea să-i despăgubească pe foştii proprietari a căror averi fuseră luate de comunişti. Dar s-a trans­for­mat într-o afacere uriaşă pentru insideri şi pentru persoane influente şi cu bani care au cumpărat pe sume modice drepturile litigioase ale foştilor proprietari sătui să aştepte de 20 de ani des­păgubirile. La listarea Fondului la bursă şi-au transformat hârtiile de valoare în bani cash. În 2003, guvernul aprecia că la ce­sio­nari au ajuns 7 miliarde de lei, iar la foştii pro­prietari doar un miliard de lei. De fapt, cam tot ce înseamnă astăzi Fondul Proprietatea pe bursă – cu un capital social subscris de peste 10 mld. lei – înseamnă „restituiri“ primite de intermediari şi nu de proprietari pentru că în afară de industriaşii Malaxa şi Auschnitt mai nimeni nu a primit despăgubiri însemnate.

Nu a fost însă îndeajuns pentru samsari, iar desăgubirile au fost şi supraevaluate, statul pierzând încă alte zeci şi sute de milioane de euro în urma măsluirii şi supraevaluării des­păgubirilor, carusel în care au urcat nume grele din politică şi justiţie, între care fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica sau fostul şef al Integrităţii Horia Georgescu.

Un astfel de dosar prin care statul a fost păgubit cu 70 de milioane de euro a intrat ieri pe rolul instanţei. Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nico­lescu şi alte cinci persoane au fost trimişi ieri în judecată.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii Direcţiei Naţionale Anti­co­rupţie propunând judecarea omului de afa­ceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii ile­gale, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă func­ţio­narul public a obţinut un folos necuvenit pen­tru sine sau pentru altul, şi spălare a banilor.

Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, cercetat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu. De aceeaşi faptă este acuzat şi Marko Attila Gabor, cercetat în lipsă, întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei acesta fiind membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgu­birilor din cadrul ANRP.

Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, cercetat sub control judiciar în altă cauză, sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Tot pentru abuz în serviciu vor fi judecaţi şi foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).

Procurorii l-au trimis în judecată şi pe ex­per­tul evaluator Alexandru Florin Hanu, ares­tat la domiciliu în altă cauză, pentru com­pli­citate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 fe­bruarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuo­raş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lef­ter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, mem­bri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despă­gubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al des­pă­gu­birilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efecti­ve, au ho­tă­rât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de eva­lua­re întocmit de Alexandru Hanu, bazat ex­clu­siv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50% a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres, care i-ar afecta grav sănătatea. Decizia a fost luată cu nerespectării dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare“, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

zf.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *