La Bucureşti începe un proces răsunător care constituie şi o premieră în istoria României: mai multe persoane care au beneficiat de despăgubiri ilegale de zeci de milioane de euro de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au fost trimişi în judecată.
Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu vor fi judecaţi într-un dosar privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro.
Fondul Proprietatea a fost constituit în vremea guvernului Tăriceanu şi avea menirea să-i despăgubească pe foştii proprietari a căror averi fuseră luate de comunişti. Dar s-a transformat într-o afacere uriaşă pentru insideri şi pentru persoane influente şi cu bani care au cumpărat pe sume modice drepturile litigioase ale foştilor proprietari sătui să aştepte de 20 de ani despăgubirile. La listarea Fondului la bursă şi-au transformat hârtiile de valoare în bani cash. În 2003, guvernul aprecia că la cesionari au ajuns 7 miliarde de lei, iar la foştii proprietari doar un miliard de lei. De fapt, cam tot ce înseamnă astăzi Fondul Proprietatea pe bursă – cu un capital social subscris de peste 10 mld. lei – înseamnă „restituiri“ primite de intermediari şi nu de proprietari pentru că în afară de industriaşii Malaxa şi Auschnitt mai nimeni nu a primit despăgubiri însemnate.
Nu a fost însă îndeajuns pentru samsari, iar desăgubirile au fost şi supraevaluate, statul pierzând încă alte zeci şi sute de milioane de euro în urma măsluirii şi supraevaluării despăgubirilor, carusel în care au urcat nume grele din politică şi justiţie, între care fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica sau fostul şef al Integrităţii Horia Georgescu.
Un astfel de dosar prin care statul a fost păgubit cu 70 de milioane de euro a intrat ieri pe rolul instanţei. Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu şi alte cinci persoane au fost trimişi ieri în judecată.
Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propunând judecarea omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii ilegale, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi spălare a banilor.
Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, cercetat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu. De aceeaşi faptă este acuzat şi Marko Attila Gabor, cercetat în lipsă, întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei acesta fiind membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, cercetat sub control judiciar în altă cauză, sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Tot pentru abuz în serviciu vor fi judecaţi şi foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).
Procurorii l-au trimis în judecată şi pe expertul evaluator Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50% a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.
„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres, care i-ar afecta grav sănătatea. Decizia a fost luată cu nerespectării dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare“, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.