Shania Twain a implinit 50 de ani

Cântăreața și compozitoarea Shania Twain (numele real Regina Eileen Edwards) s-a născut la 28 august 1965, în Windsor, Ontario. A fost crescută de mama ei, Sharon, și de tatăl vitreg, Jerry Twain, care a înfiat-o.

A început de mică să compună și să cânte, inspirându-se din cântăreții ei favoriți — Tammy Wynette și Willie Nelson, Stevie Wonder, Mamas și Papas, The Carpenters. La 8 ani, cânta la biserică, la evenimente comunitare sau chiar în cluburi.

La vârsta de 13 ani, Eilleen Twain a fost invitată să interpreteze în cadrul emisiunii Tommy Hunter Show, difuzată de către televiziunea CBC. În timpul adolescenței, a urmat cursurile Timmins High and Vocational School din oraș. A cântat și a înregistrat piese celebre ale anilor ’80 împreună cu formația Longshot. În 1984, a interpretat un duet alături de muzicianul de origine canadiană Tim Denis, piesă care a apărut pe unul dintre albumele acestuia.

După ce a absolvit liceul, a plecat la Toronto pentru a deveni cântăreață și compozitoare. În 1987, după ce părinții au murit, s-a întors acasă, iar după un timp a lansat o casetă demo, care a propulsat-o spre casa de discuri Mercury Records din Nashville. Producătorii i-au propus să-și schimbe numele, până atunci fiind cunoscută ca Eileen Twain. Astfel a devenit Shania, care în limba ei nativă înseamnă, potrivit site-ului www.biografii.famouswhy.ro, „pe drumul meu”.

Primul ei album, ”Shania Twain”, a fost comercializat într-un milion de exemplare pe plan internațional și a fost certificat cu discul de platină în SUA. În decembrie 1993, a produs al doilea material discografic, „The Woman in Me”, care a ajuns rapid pe prima poziție a topului Billboard, la categoria „Albume de muzică country”. În SUA, materialul discografic a fost certificat de 12 ori cu discul de platină, echivalent cu 12 milioane de exemplare comercializate.

Dintre cele opt single-uri extrase de pe album, patru au câștigat primul loc în clasamentele de specialitate ale muzicii country din America de Nord — ”Any Man of Mine”, ”I’m Outta Here!”, ”You Win My Love” și ”No One Needs to Know”. Albumul ”The Woman in Me” i-a adus Shaniei Twain multe premii, cel mai important fiind Premiul Grammy la categoria Cel mai bun album de muzică country. Academia Muzicii Country a declarat ”The Woman in Me” albumul anului, iar Shania Twain a primit premiul la categoria „Debutanta anului”.

Doi ani mai târziu, a lansat albumul „Come on Over”, care a fost vândut în 40 de milioane de copii în întreaga lume, devenind cel mai bine vândut album solo lansat de o femeie și cel mai bine vândut album country din toate timpurile. ”Come on Over” a rămas în topuri timp de doi ani, materialul discografic ocupând poziția cu numărul opt în clasamentul celor mai comercializate albume ale unui artist în SUA. Dintre cele 12 single-uri extrase de pe acest album, nouă au atins prima poziție în clasamentele de specialitate.

Cu hit-uri celebre ca „Man! I Feel like a Woman!”, „Don’t Be Stupid”, „You’re Still the One” sau „That Don’t Impress Me Much!” a fost nominalizată la VH1’s Divas Live, alături de alte cântărețe renumite precum Celine Dion, Whitney Houston, Mariah Carey sau Gloria Estefan.

La 29 mai 1998, Shania Twain a început primul turneu din cariera sa — ”Come on Over Tour” — care s-a dovedit a fi de succes, devenind unul dintre cele mai populare din anii 1998 și 1999. Două dintre interpretările cântăreței din timpul turneului au fost folosite pentru a crea videoclipurile single-urilor ”Honey, I’m Home” și ”Come on Over”.

În februarie 1999, artista câștigă 2 premii Grammy la categoriile „Cea mai bună interpretă feminină de muzică country” și „Cel mai bun cântec country”, ambele pentru marele hit „You’re Still the One”.

În martie 1999, apare pe piața din Europa o versiune remix a albumului ”Come on Over”, care se dovedește un succes, menținându-se timp de 11 săptămâni numărul unu în lista celor mai bine vândute discuri din Anglia. „That Don’t Impress Me Much” și „Man! I Feel Like a Woman!” ajung în primele 10 locuri în aproape toate topurile din Europa, potrivit cinemarx.ro.

După ce s-au vândut aproximativ 15 milioane de exemplare numai în SUA, în noiembrie 1999 s-a lansat versiunea remix în America de Nord, vânzările crescând la 197.000 exemplare. În decembrie același an, ”Come on Over” urca în top 10 din lista Billboard 200 din Statele Unite, vânzându-se aproape 355.000 de exemplare într-o săptămână.

La finele anului 1999, a început comercializarea primului DVD din cariera interpretei — ”Live” — înregistrat în timpul turneului de promovare ”Come on Over Tour”. De asemenea, a lansat ”Beginnings”, care conține melodiile ”Wild & Wicked”, ”Two Hearts One Love”, ”I Lost My Heart When I Found You”, ”Bite My Lip” și ”Once Over”.

La ceremonia de decernare a Premiilor Grammy din 2000, Twain câștiga două premii, la categoriile „Cea mai bună interpretă feminină de muzică country” pentru single-ul „Man! I Feel Like a Woman!” și „cel mai bun cântec country” pentru „Come on Over”.

În 2000, apare ”Impressions of a Woman”, cu piesele ”For the Love of Him”, ”Bite My Lip”, ”Wild & Wicked”, ”Send It With Love” și ”Once Over”.

După succesul obținut, artista decide să ia o pauză, timp în care devine mamă. La 12 august 2001 s-a născut fiul acesteia, Eja.

În noiembrie 2002, Shania a lansat albumul „Up!”, care s-a vândut în două milioane de exemplare în SUA în prima luna de la lansare și a promovat hit-urile „Gonna Getcha’ good!”, „Forever and For Allways” și „Up!”.

Un an mai târziu, efectuează al doilea turneu de concerte, mondial. Susține concerte în SUA, Canada, diverse țări din Europa și în Australia. În același an, este inclusă în Canada’s Walk of Fame.

Anul 2004 a fost anul lansării unei compilații ”Greatest Hits”, pe care a inclus trei noi single-uri noi, printre care „Party For Two”, înregistrat în versiunea country cu Billy Currington și în versiunea pop cu Mark McGrath. Albumul s-a vândut în peste 3,5 milioane de exemplare în SUA și peste 7,5 milioane de copii în întreaga lume. În aprilie 2008, acest album a primit 4 discuri de platină în SUA pentru vânzarea a patru milioane de exemplare.

A urmat un album de single-uri, care a inclus și duetul cu Lionel Richie, ”Endless Love”.

În 2005, Shania Twain a înregistrat sigle-ul ”Shoes” pentru celebrul serial american ”Desperate Housewives”, iar un an mai târziu apare albumul ”The Will of a Woman”.

În aprilie 2010, artista, împreună cu Oprah Winfrey, a lansat seria tv ”Why Not? With Shania Twain”.

În 2015, a fost lansat DVD-ul ”Still the One — Shania Live from Vegas” și a început turneul ”Rock the Country Tour”, care se va încheia la sfârșitul lunii octombrie, potrivit site-ului oficial al artistei, shaniatwain.com.

Shania Twain este singura interpretă care a reușit să obțină trei discuri de diamant în SUA și se clasează pe locul secund în topul celor mai de succes artiști canadieni, prima fiind Celine Dion.

Artista a câștigat cinci premii Grammy, 27 premii BMI Songwriter și a vândut peste 75 de milioane de discuri în toată lumea, din care 48 de milioane numai în SUA.

Marina Badulescu, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *