Cum vor fi despăgubiți clienții Astra Asigurări 

Clienţii Astra Asigurări vor fi despăgubiţi prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, fondurile disponibile fiind de 900 milioane de lei în total. Şeful ASF, Mişu Negriţoiu, spune că despăgubirile clienţilor vor fi realizate în urma cererilor de despăgubire, iar clienţii Astra Asigurări vor trebui să depună o cerere pentru a fi despăgubiţi. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane de lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare. Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Asigurarea încheiată la Astra Asigurări este valabilă în continuare, până la momentul expirării acesteia, chiar dacă firma a intrat în faliment, doar că în cazul în care are loc un accident, asiguratul va depune dosarul de daună la Fondul de Garantare.

După ce a fost declarată starea de insolvenţă a unei societăţi de asigurare, Fondul de Garantare a Asiguraţilor preia dosarele de daună şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor dosare. Apoi întocmeşte listele potenţialilor creditori de asigurări ai societăţii de asigurări aflată în stare de insolvabilitate, în baza documentelor preluate de la societatea de asigurări. Ulterior, Fondul publică listele potenţialilor creditori de asigurări într-un ziar de circulaţie şi pe site-ul Fondului de Garantare.

Plata creditorilor de asigurări se va efectua de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Pentru a recupera creanţa de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, creditorul de asigurări trebuie să depună o cerere de plată însoţită de declaraţia persoanei păgubite.

La cerere se anexează şi documente doveditoare ale creanţei, precum şi o copie după cartea de identitate sau a buletinului de identitate.

Cererea de plată, în original, şi documentele anexate se depun la sediul Fondului de Garantare, personal sau prin intermediul serviciilor de poştă, recomandat, cu confirmare de primire.

puterea.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *