Transgaz Medias ar putea vinde obligaţiuni de 500 mil. lei pentru a construi un gazoduct spre Ungaria

Transgaz a propus ca proiectul „Dezvoltarea pe teritoriul Ro­mâniei a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria” să fie amplasat în judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin,Timiş şi Arad, titular fiind SNTGN-TRANSGAZ S.A. MEDIAŞ.

„Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (…), observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului” şi la APM teritoriale, se arată în anunţul postat de Transgaz săptămâna trecută a cărui dezbatere expiră astăzi, 1 septembrie.

„Publicul interesat poate î­na­inta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunţ, până la data de 01.09.2015, la sediul ANPM, precum şi la următoarea adresă de e-mail: [email protected]”, se arată în documentul citat.

Proiectul presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte, în lungime totală de aproximativ 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Haţeg, SC Horia).

„După punerea în funcţiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an înspre Bulgaria şi de 4,4 mld. mc/an înspre Ungaria. Termenul de implementare a pro­iectului este anul 2019, iar valoarea estimată se ridică la 560 milioane euro. Proiectul este inclus în prima listă a Proiectelor de Interes Comun a Uniunii Europene, cu numărul 7.1.5.şi propus în vederea includerii în cea de a doua listă PCI care urmează a fi adoptată la finele anului 2015”, menţionează Transgaz.

Motivul demarării procedurilor legate de acest nou gazoduct este, potrivit Transgaz, „trendul ascendent al dependenţei Uniunii Europene de importuri de gaze naturale, pe fondul creşterii constante a cererii, precum şi al scăderii producţiei interne, asigurarea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale”.
„Ţinând cont de perspectiva materializării unor noi proiecte care vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din Regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, precum şi a unor noi surse de gaze naturale în perimetrele off-shore din Marea Neagră, Transgaz îşi propune construirea unui nou coridor de transport gaze naturale care să asigure valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria”, menţiona recent Transgaz.

Transgaz ar putea vinde obligaţiuni de 500 mil. lei pentru a construi un gazoduct spre Ungaria

Transgaz ar putea vinde obliga­ţiuni negarantate de până la 500 de milioane lei, cu maturitate de cel puţin cinci ani, cel mai devreme în toamnă, pentru finanţarea construcţiei unui gazoduct între sudul României şi Europa Centrală, declara, în martie, directorul general al companiei, Petru Văduva.
Într-un interviu acordat Bloomberg, Văduva spunea că Transgaz va solicita în iulie finanţare din partea Uniunii Europene, pentru susţinerea proiectului.

Dacă fondurile UE vor fi aprobate, Transgaz va trebui să acopere jumătate din costul proiectului din resurse proprii.

„În cazul în care va fi aprobată cofinanţarea europeană, va trebui probabil să pregătim propria finanţare, cu 12 luni înainte de construcţie, aşa că am putea emite obligaţiuni în toamnă, pentru a folosi banii în martie”, a arătat Văduva.
Transgaz ar extinde ulterior conducta de gaze până la Marea Neagră, costul proiectului urmând să crească astfel la 1,1 miliarde de euro, a precizat Văduva.

România, dată în judecată de CE din cauza gazelor naturale

La 18 iunie, Comisia Europeană anunţa că a trimis România în judecată în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că, deşi a avut la dispoziţie doi ani şi jumătate, nu a adoptat un plan de urgenţă privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

„Regulamentul urmăreşte să asigure că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţă eventualelor întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre trebuiau, printre altele, să pregătească planuri de urgenţă şi să le comunice Comisiei Europene. Un plan de urgenţă stabileşte măsuri şi proceduri în cazul unei întreruperi a aprovizionării cu gaz şi care sunt bine coordonate cu statele membre vecine. Statele membre trebuiau să adopte aceste planuri până la 3 decembrie 2012”, a informat ieri Comisia Europeană.

Potrivit acesteia, în noiembrie 2013 România a fost informată în scris că este în întârziere în adoptarea planului de urgenţă, în noiembrie 2014, Comisia emiţând României un aviz motivat.
„Nu există încă niciun plan de urgenţă”, a anunţat CE, precizând că acest lucru poate pune în pericol capacitatea României de a face faţă unei posibile situaţii de criză.

La 16 octombrie 2014, Comisia a publicat comunicarea privind testele de rezistenţă care analizează efectele unei posibile întreruperi, parţiale sau totale, a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.
Una dintre principalele concluzii a fost că sporirea cooperării şi coordonării poate atenua substanţial impactul unei întreruperi.

Până în vara acestui an, autorităţile române nu au făcut demersurile necesare în vederea realizării unor investiţii de interconectare cu statele vecine, respectiv cu Ungaria şi Bulgaria, interconectarea cu Ungaria fiind făcută doar pe sensul de import prin conducta Arad – Szeged, nu şi pentru export, în timp ce realizarea conductei dintre Giurgiu şi Ruse se tărăgănează de aproximativ trei ani.

În prezent, singura interconectare realizată de ţara noastră pe sensul de export este cea cu Republica Moldova prin conducta Iaşi – Ungheni.

Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *