Ce taxe si impozite ne asteapta in 2016

Românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la două ori mai mari pentru locuinţe, potrivit noului Cod Fiscal. Administraţiile financiare vor putea aplica cote de impozitare între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale, faţă de 0,1% în prezent.

Foto © Shutterstock

Noul Cod Fiscal aduce veşti proaste şi pentru persoane cu profesii independente care vor plăti mai mult la stat. Noul Cod Fiscal le aduce acestora o majorare cu 10,5% a contribuţiei individuale la pensii, care nu poate depăşi 5 salarii medii pe economie. Astfel, vor fi dezavantaţi cei ce câştigă în medie până la 2.500 euro/lună şi vor fi avantajaţi cei cu bani mai mulţi, atrag atenţia experţii fiscali contactaţi de gândul.

În plus, firmele româneşti vor fi dezavantajate faţă de cele din alte state UE în ce priveşte plata impozitelor pe dividente, mai susţin consultanţii fiscali.

În afară de reducerea TVA la 20% care se va aplica din 2016, celelalte măsuri de relaxare fiscală promise – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea “taxei pe stâlp” şi a supraccizei – au fost amânate pentru 2017.

Noul Cod Fiscal aduce veşti bune pentru mulţi dintre politicieni, de exemplu. Codul îi avantajează pe cei care deţin mai multe case şi pe cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi. Pentru prima casă în afara celei de domiciliu se plătea până acum la primărie un impozit majorat cu 65%, pentru a doua un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia cu 300%. Aceste taxe majorate vor fi eliminate din 2016. La fel şi cele pentru proprietăţile cu suprafeţe mai mari de 150 de metri pătraţi.

Actuala variantă a Codului Fiscal urmează să fie votată de Parlament, pentru ca apoi să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Veşti proaste pentru 650.000 de PFA-uri

În urma discuţiilor din Parlament s-a decis reducerea cotei de TVA la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectiv aplicarea unei cote de 9% pentru alimente şi băuturi nealcoolice şi aplicarea unei cote de 5% pentru livrarea de locuinţe sociale, livrarea de ziare, reviste, cărţi, manuale şcolare, accesul la evenimente culturale, competiţii sportive.

PFA-urile ( persoane fizice autorizate) vor datora însă impozite mai mari la stat. Este vorba de 650.000 de PFA-uri, persoane ce desfăşoară activităţi şi profesii independente, care vor trebui să plătească contribuţii individuale la pensii mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie.

“În urma ultimelor discuţii privind relaxarea fiscală a mai rămas o lacrimă cu gust amar, vărsată în general de cel puţin 650.000 persoane, PFA-urile, persoane ce desfăşoară activităţi şi profesii independente. Pentru acestea, noul Cod fiscal aduce o majorare cu 10,5% a contribuţiei individuale la pensii, este drept, plafonată superior la nivelul de 5 salarii medii pe economie, adică o dezavantajare a celor ce câştigă în medie până la 2.500 euro/lună şi o avantajare a celor cu bani mulţi”, a declarat pentru gândul consultantul fiscal Adrian Benţa.

Benţa spune că dacă vor să primească pensie întreagă, aceste persoane achită şi procentul de 15,8%, contribuţia pe care ar fi plătit-o şi un angajator, dacă ar fi fost salariat. Aceste contribuţii devin obligatorii, chiar dacă PFA este salariat în altă parte.

“Dacă se adevereşte şi ultima discuţie privind contribuţia la sănătate, pentru aceste persoane nu se va mai aplica un plafon superior de la care să se acorde scutirea, chiar dacă serviciile primite din sistemul medical sunt identice pentru toţi contribuabilii”, a mai arătat Benţa.

Taxe şi impozite care cresc:

– CAS pentru venituri din activităţi independente (deşi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creşte semnificativ)
– CASS (5,5%) pentru dividende, dobânzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau dacă existau venituri din salarii sau activităţi independente;
– Impozitul pe clădiri datorat de persoane fizice pentru spaţii cu destinaţie comercială.

Taxe şi impozite care scad:

-Cota standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile va scădea în 2016 de la 24% la 20%

– Impozitul pe clădiri pentru locuinţe, la persoane fizice, pentru mai multe imobile deţinute (se elimina majorarea de până la 300%);

– Impozitul pe clădiri, pentru locuinţe deţinute de persoane juridice – de la 1,5% la între 0,08-0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale
– Se elimină impozitul pe construcţii speciale (“taxa pe stâlp”) pentru construcţiile din agricultură.

Ce măsuri de relaxare fiscală se amână pentru 2017:

– Reducerea impozitului pe dividente de la 16% la 5%
– Eliminarea taxei pe stâlp
– Reducerea cu 18%, în medie, a accizelor
– Plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate la 5 salarii medii pe economie

gandul.info

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *