Pensia medie în județul Sibiu: 910 lei

Pensia medie netă pe toată România este de 886 lei, dar valoarea acesteia diferă de la judeţ la judeţ.

În judeţul Sibiu pensia medie este de 910 lei.

Pensia minimă în România a fost stabilită, la începutul acestui an, la valoarea de 400 de lei (88,8 euro). Ca o comparaţie, aici se poate menţiona că această pensie minimă este de 68,6 ori mai mică decât pensia maximă, cea de 27.453 de lei.

sursa grafic: Libertatea.ro

Ca o paralelă, în majoritatea ţărilor europene pensiile maxime au valoarea de aproximativ 2.500 de euro, iar cele minime variază de la 460 de euro în Irlanda şi 500 de euro în Grecia, la 677 de euro în Franta şi 1.250 de euro în Belgia – conform www.ec.europa.eu. În concluzie, acolo nu există discrepanţe aşa de mari între maxim şi minim ca în România.

Calculul pensiei se face prin înmulţirea punctului de pensie cu punctajul mediu anual realizat de asigurat.

Pentru aceasta trebuie să aflăm mai întâi punctajul anual, care se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Abia acum putem afla punctajul mediu anual, care se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

În fine, punctul de pensie e o valoare ce variază în funcţie de deciziile guvernului. Valoarea punctului de pensie în 2015 este de 830,2 lei, faţă de 790,7 lei, nivelul din 2014.

Sorin Golea, libertatea.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *