Transgaz Mediaș, sponsor al Ministerului Afacerilor Externe

Sponsorizările obținute de MAE. Foto via © Shutterstock.com

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti este una dintre cele mai subfinanţate instituţii ale statului român, se plâng diplomaţii care s-au văzut nevoiţi să găsească resurse financiare alternative pentru a putea organiza inclusiv petrecerile pentru marcarea Zilei Naţionale. De fapt, în corpul diplomatic, petrecerile de 1 Decembrie sunt sinonime cu sponsorizările, spun foşti şi actuali angajaţi MAE. Secretul este unul la vedere şi explicat simplu: ambasadele sunt obligate – prin lege chiar – să organizeze astfel de evenimente, însă nu primesc bani de la bugetul de stat pentru ele. Practica este una împământenită: diplomaţii sunt cei care caută sponsorizările.

Astfel că, dacă alte ţări refuză categoric sponsorizări din partea firmelor şi persoanelor fizice pentru o instituţie de calibrul Ministerului Externelor, diplomaţii români sunt chiar încurajaţi să abordeze companii şi indivizi pentru a le solicita finanţări.

MAE a primit o astfel de sponsorizare şi de la compania Rio Bucovina pe când societatea era controlată de Omar Hayssam. La momentul în care Ministerul Afacerilor Externe a acceptat finanţarea, sirianul fusese deja condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru terorism. MAE transmite că nu există nicio lege care să-l oblige să verifice sau să trieze sponsorii. SIE confirmă însă că efectuează astfel de verificări chiar la solicitarea Ministerului de Externe.

În perioada ianuarie 2012 – martie 2014 (singurele date disponibile), Ministerul Afacerilor Externe a primit sponsorizări în valoare de 1.432.000 de lei (peste 332.500 de euro) de la 95 de firme şi şase persoane fizice. Cea mai mare parte a banilor – aproximativ 80% – a venit de la 35 de sponsori.

În acelaşi interval, bugetul alocat de Guvern pentru diplomaţie în perioada ianuarie 2012 – martie 2014 a fost de 12,8 milioane de lei (2,88 milioane de euro). Printre sponsori se regăsesc giganţi precum OMV, Carrefour, Erste dar şi offshore-uri cu acţionariat necunoscut şi firme acuzate de fraude cu fonduri europene.

sponsorizări | Create infographics

Elena Dumitru, Adevărul

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *