Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată anual pe 1 octombrie

Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an pe 1 octombrie, fiind o iniţiativă a European Depression Association – EDA, promovată în România de către reprezentantul său naţional, Centrul Medical Bellanima.

12% dintre români trec cel puțin o dată în viață printr-un moment depresiv major. Foto via © Shutterstock.com

Tema evenimentului din acest an este „Move against Depression / Acţionează împotriva depresiei”, o iniţiativă care îndeamnă la stabilirea unor acţiuni concrete de luptă împotriva depresiei, inclusiv la nivelul politicilor publice. În acest sens, a fost lansat un manifest care propune şi detaliază soluţiile necesare pentru a combate şi gestiona eficient această afecţiune.

Manifestul publicat de EDA, adus şi în atenţia Parlamentului European, cere adoptarea unor politici urgente şi ferme la nivelul Uniunii Europene prin patru categorii de acţiuni:

  • Combaterea fenomenului de stigmatizare şi discriminare,
  • Asigurarea finanţării echitabile şi a parităţii de îngrijire,
  • Facilitarea accesului timpuriu la îngrijire şi tratament de calitate,
  • Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de depresie.

„Depresia este o afecţiune extrem de des întâlnită, cu potenţialul de a distruge vieţi, în ciuda faptului că acest lucru ar putea fi evitat prin tratarea sa corespunzătoare. Credem că, dacă mai mulţi oameni ar fi conştienţi de realităţile depresiei, am avea mai puţin de-a face cu stigmatizarea, iar cei afectaţi de depresie ar cere ajutor încă din fazele incipiente ale bolii, în condiţiile în care intervenţia la timp este fundamentală în tratarea eficientă a depresiei şi prevenirea căderilor ulterioare. Manifestul nostru subliniază acele măsuri-cheie care trebuie luate pentru ca oricine să aibă acces la sprijin eficace, încă din primul moment”, a declarat Vincenzo Costigliola, preşedintele European Depression Association.

Manifestul Anti-Depresie este lansat în condiţiile în care impactul depresiei în societate a ajuns la un nivel îngrijorător, cu perspective negative pentru următorii ani:

  • Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1 din 15 persoane din Europa trece, anual, printr-un episod depresiv major. Dacă sunt luate în calcul şi anxietatea şi toate formele de depresie, se ajunge la o prevalenţă de 4 din 15 persoane.
  • Conform European Depression Association (EDA), 1 din 10 persoane din Uniunea Europeană este afectată de un episod depresiv major de-a lungul vieţii.
  • Conform Institutului de Management şi Statistică Medicală, aproximativ 12% dintre români suferă, la un moment dat în viaţă, un episod depresiv major.
  • Un studiu publicat în European Journal of Neurology de către J. Olsen, în 2011, arată că, la nivelul UE, depresia generează costuri de aproape 92 de miliarde de euro în fiecare an. Acestea sunt reprezentate de costuri directe (spitalizare, medicaţie, servicii de psihiatrie şi psihoterapie, servicii sociale) şi costuri indirecte (scăderea productivităţii la locul de muncă, concedii medicale, pensii pe caz de boală, absenteism, şomaj de lungă durată).
  • Conform aceluiaşi studiu, în România costurile depresiei ajung să reprezinte aproximativ 1% din PIB.

„În activitatea noastră, întâlnim oameni care suferă în tăcere ani de zile înainte să ceară ajutor. De asemenea, există şi persoane care cred că nu pot fi ajutate, nu apelează la ajutor specializat şi sunt copleşite în lupta lor cu depresia. Din acest motiv, măsurile antidiscriminare sunt absolut necesare şi este nevoie de implicare şi voinţă politică pentru a adresa această problemă. În plus, creşterea calităţii serviciilor şi a măsurilor de prevenţie a depresiei trebuie să fie o preocupare majoră în strategia naţională de sănătate. Dincolo de iniţiativele izolate din acest domeniu, este nevoie de eforturi concertate pentru a da o şansă reală la vindecare celor care suferă de depresie şi a-i încuraja să caute ajutor atunci când au cea mai mare nevoie de el”, a declarat Andreea Enache-Ţonoiu, psiholog si cofondator al Centrului Medical Bellanima.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *