Grădina aromată a timpului – un nou proiect finalizat în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Turiștii care vizitează sediul din Hațeg al Geoparcului Dinozaurilor pot experimenta, începând de duminică, relația dintre om și natură, în cadrul ”Grădinii aromate a timpului”, un concept prin care li se prezintă istoria geologică a zonei și plantele cultivate de localnici pentru a le fi de folos în diferite împrejurări.

”Turiștii au posibilitatea să descopere noi semnificații ale legăturilor dintre natură și oameni în timpul unei plimbări relaxante printre roci, plante aromatice, pomi fructiferi și viță de vie. Se face astfel o legătură între istoria Pământului, meșteșugurile locale și poveștile din grădina bunicii”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Adina Popa.

”Grădina aromată a timpului” poate fi vizitată în continuarea expoziției ”Balauri, dragoni, dinozauri”, de la sediul Geoparcului, spațiul fiind amenajat astfel încât turiștii să afle, în grădină, modului în care s-au format rocile care se văd în munții Retezat, Șureanu sau Poiana Ruscă.

Tranziția către vremurile actualitate este asigurată de un mozaic, din pietre ce reproduc cochilia unui amonit (animal ce trăia în Oceanul Thetys acum câteva zeci de milioane de ani). Vizitatorii trec apoi printre rondouri cu lavandă, cimbru, mentă sau busuioc și ajung pe Aleea Timpului, în Grădina Bunicii unde pot vedea, pe lângă legumele tradiționale Țării Hațegului, o ”piatră meteorologică” ce prezice starea vremii în Geoparc, iar la finalul călătoriei se vor putea odihni sub bolta viței de vie.

Toate locurile sunt prevăzute cu panouri informative ce pot fi consultate și de persoanele cu deficiențe de vedere, pentru că au plăcuțe scrise în alfabetul Braille.

”Grădina aromată a timpului” din Hațeg, ”Livada senzorială” din Densuș și reamenajarea potecii tematice ”Valea Dinozaurilor” ce leagă localitățile Sânpetru, Sibișel, Ohaba Sibișel și Nucșoara, reprezintă cele trei proiecte finalizate în această vară în Geoparcul Dinozaurilor, cu sprijinul voluntarilor și Asociației Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală.

Sorin Blada, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *