Listă neagră cu companiile de stat care să fie lichidate

Guvernul pregăteşte o listă neagră a companiilor de stat care să fie lichidate, în caz că nu vor putea fi redresate sau privatizate. Ministerul Finanţelor a făcut deja o analiză financiară a societăţilor la care statul este acţionar majoritar. Rezultatele, aşa cum reies dintr-un raport pe 2014, spun că din aproape 300 de firme, 40% au pierderi. Iar unele dintre ele se află, în această situaţie, de mulţi ani.

Statul este acţionar la 299 de companii, dintre care 154 au avut anul trecut profit, iar 24 au avut cheltuieli egale cu veniturile. Restul de peste 121 au înregistrat pierderi de peste 2,3 miliarde de lei. Situaţia companiilor de stat cu probleme financiare va fi analizată de autorităţile române împreună cu instituţiile financiare internaţionale, în următoarele două luni, spune ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Atât BERD, cât şi Banca Mondială au o astfel de expertiză şi împreună să lucrăm şi să definitivăm ce trebuie făcut cu fiecare companie de stat, pas cu pas, fiecare etapă, pentru ca ea să fie privatizată sau dacă se impune acest lucru să fie închisă, pentru că nu ne mai permitem să cheltuim din banii publici în astfel de zone”.

Din cele 121 de companii care nu sunt profitabile, cele mai mari pierderi le-au avut anul trecut Complexul Energetic Oltenia – 693 de milioane de lei şi Complexul Energetic Hunedoara – 352 de milioane de lei.

Pe locul trei se află TAROM, cu 110 milioane de lei, urmat de Compania Naţională a Uraniului, cu 103 milioane de lei.

Pe următoarele poziţii sunt Romaero, cu 45 de milioane de lei, şi CFR Marfă, cu 27 de milioane de lei, potrivit unui raport al Finanţelor.

Pierderile descurajează investitorii, asta deşi statul şi-a făcut planuri de privatizare pentru unele companii de stat. Fără rentabilizarea lor, Guvernul va avea mai puţini bani pentru investiţii în infrastructură. Un sector care continuă să-i dezamăgească pe străini.

Joseph Quinlan, economist american: „Puneţi-vă infrastructura la punct, este anul 2015, suntem demult în secolul al XXI-lea! De aici aş începe: puneţi-vă la punct infrastructura: porturile, drumurile, aeroporturile!”

Sunt însă şi veşti bune în raportul Ministerului Finanţelor. Societăţile de stat cu profit au acumulat anul trecut câştiguri de 6,6 miliarde de lei. Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat, cu un plus de 1,4 miliarde de lei în 2014, urmată de Hidroelectrica şi Transgaz.

digi24.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *