Fonduri europene pentru modernizarea hergheliilor și punerea în valoare a cailor de rasă

Modernizarea hergheliilor de stat și punerea în valoare a cailor de rasă se vor putea face din 2016 cu ajutorul fondurilor europene, dacă Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor va obține personalitate juridică, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Adam Crăciunescu.

”Fondurile europene reprezintă un potențial fantastic prin care putem să ajutăm această direcție. Este foarte bine că am scos această direcție (Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor — n. r.) din structura Romsilva, pentru că știm exact ce investiții trebuie să facem. Este totul mult mai transparent. Există potențial ca structura să se autofinanțeze, dacă vom reuși să atragem fonduri europene, dar este o condiție esențială: ca să poată lua bani europeni, trebuie să aibă personalitate juridică. Avem acum în lucru ordonanța de modificare a OUG 139/2002 privind desființarea Societății Naționale ‘Cai de Rasă’ — SA și trecerea ei la Romsilva și vrem să transformăm direcția într-o entitate cu personalitate juridică. Cred că în ianuarie o vom avea aprobată”, a spus Crăciunescu.

Acesta a precizat că este pentru prima dată când Romsilva alocă bani pentru modernizarea hergheliilor din subordine, în condițiile în care, din 2002 și până în prezent, banii alocați au fost orientați pentru menținerea cabalinelor.

„Cheltuim anual în jur de 30 de milioane de lei din care 25 de milioane de lei le avem prinse în buget, iar 5 milioane sunt alocațiile bugetare pe care le vom primi acum, după a doua rectificare bugetară. Pentru prima dată în ultimii ani, am alocat foarte mulți bani pentru reparații depozite și grajduri, utilaje de adăpare automate, practic pentru modernizarea acestor herghelii. De asemenea, am retehnologizat fermele vegetale, am cumpărat tractoare performante și așteptăm să intrăm pe noul PNDR pentru că banii pe care i-am cheltuit până acum au fost doar pentru menținerea cailor de rasă. Patrimoniul public de la herghelii este învechit și are nevoie de investiții”, a adăugat șeful Romsilva.

În opinia acestuia, fondurile europene vor fi folosite în primul rând pentru continuarea procesului de modernizare a fermelor și hergheliilor, iar ulterior pentru pregătirea cailor, astfel încât să existe personal suficient pentru antrenarea lor și participarea la concursuri.

„În primul rând vom avea proiecte pentru modernizarea fermelor și, ulterior, cu ce bani vom mai aloca și noi din buget, pentru pregătirea cailor. Reducem personalul de întreținere și creștem personalul de antrenare a cailor. Aici suntem încă deficitari. Putem să calificăm personal pentru antrenarea cailor în scopul întrecerilor sportive și pregătirii cailor, ceea ce este de fapt baza pentru creșterea vânzărilor. De opt ani au fost și două inițiative mai serioase pentru construirea unui hipodrom în apropiere de București, dar cu care s-a avansat doar până la teren”, a adăugat directorul general al regiei.

Bugetul de venituri prevăzut pentru Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor în semestrul II 2015 este de 17,018 milioane lei, în condițiile în care pierderea pentru aceeași perioadă este estimată la 13,76 milioane de lei, aceasta urmând să fie acoperită din alte venituri ale Romsilva.

Investițiile aprobate pentru anul 2015 au în vedere reabilitarea adăposturilor, a bazelor hipice de antrenament, dotarea cu utilaje și echipamente pentru exploatațiile agricole, reabilitări de instalații de alimentare cu apă, energie electrică, iar sumele aprobate sunt de 5 milioane lei. Din programul de investiții, până la 30 septembrie 2015, s-a realizat 51%.

Efectivul de cabaline din subunitățile acestei direcții era, la 30 septembrie 2015, de 2.949 de capete, din care 1.424 cabaline categoria Herghelia Națională (patrimoniul public al statului), 1.525 cabaline patrimoniul privat al statului (categoriile tineret în creștere — 1.111 capete, sport și agrement — 105 capete, muncă și serviciu 31 capete și cabaline pentru vânzare — 278 capete).

Direcția administrează circa 9.000 hectare de teren, din care 7.500 ha teren agricol destinat procedurii furajelor necesare pentru hrana efectivului de cabaline. În anul agricol 2014—2015, producția vegetală obținută este de 20.600 tone (15 octombrie 2015). Necesarul pentru hrana cabalinelor este de 17.000 tone, iar diferența de producție este destinată vânzării. Din producția obținută s-a valorificat o cantitate de 3.600 tone cu o valoare de circa 3 milioane de lei.

RNP-Romsilva a preluat caii de rasă, precum și patrimoniul Societății Naționale ”Cai de Rasă” SA, în anul 2002, când societatea se afla într-o situație precară și într-o perioadă istorică dificilă din punct de vedere economic, determinată de rigorile tranziției din anii ’90, demarând un vast program de investiții în reabilitarea secțiilor de cabaline și de refacere a efectivelor de cai de rasă.

În urma apariției Hotărârii nr. 301/2015 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 229/2009 privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva și aprobarea regulamentului de organizare și funcționare, Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor s-a înființat ca unitate fără personalitate juridică în cadrul Romsilva.

Structura organizatorică a acestei direcții, după preluarea în luna iulie 2015 a secțiilor de cabaline de la direcțiile silvice, este formată din 13 herghelii de stat și patru depozite de armăsari, situate în 13 județe (Hergheliile Beclean pe Someș — județul Bistrița Năsăud, Jegălia și Dor Mărunt — județul Călărași, Rușețu și Cislău — județul Buzău, Lucina și Rădăuți — județul Suceava, Slatina — județul Olt, Izvin — județul Timiș, Tulucești — județul Galați, Sâmbăta de Jos — județul Brașov, Mangalia — județul Constanța, Herghelia Balc este depopulată, fiind doar fermă vegetală în prezent, și depozitele de armăsari Arad — județul Arad, Dumbrava — județul Neamț, Râmnicelu — județul Brăila și Tg. Mureș — județul Mureș).

Mariana Nica, agerpres.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *