Adrian Cârlan, premiat de NASA: Proiectul ArachnoBeeA, cel mai bun concept de misiune spaţială

Dronă utilitară pentru o staţie spaţială. Proiectul, deşi aproape necunoscut în România, şi-a primit recunoaşterea peste ocean: a fost premiat de NASA. Iar cel care l-a creat este român. Adrian Cârlan şi mai mulţi informaticieni au reuşit să-i convingă pe cercetătorii americani că proiectul lor poate schimba radical viaţa astronautilor. Succesul n-a fost însă realizat pe pământ românesc, pentru că de mai bine de 5 ani românul Adrian Cârlan locuieşte în Cipru.

De mic copil mi s-a conturat latura tehnică şi am descoperit interesul pentru electronică şi programarea calculatoarelor. Ulterior am absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi, povesteşte Adrian Cârlan, membru al echipei ArachnoBeeA.

Născut la Bacău, Adrian Cârlan este un român premiat de NASA, un temerar şi un învingător care duce mai departe, cu mândrie, numele României. A ales să trăiască departe de ţară, în Cipru, la Limassol.

Am ajuns în urma unei discuţii cu un prieten şi, la o cafea, am decis să ne mutăm, să începem de la zero cariera într-o ţară nouă (…) Ulterior ne-am trezit pe insulă cu un geamantan de haine şi lucruri, şi aşa am pornit tot.

Împreună cu alţi 9 informaticieni, printre care sârbi, ciprioţi şi ucraineni, a câştigat primul loc în lume pentru cel mai bun concept de misiune spaţială. O dronă utilitară, creată cu doar o seară înainte de competiţia NASA şi aleasă mai apoi din peste 950 de proiecte participante din întreaga lume.

Drona poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul staţiei spaţiale ISS.

Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiţii de lucru.

Am vrut să ţintim mult mai sus, pentru că doar a zbura nu a fost îndeajuns pentru noi. Aşa că am mers în spaţiu, spun cei 10 creatori ai proiectului ArachnoBeeA.

Cred că cercetarea ocupă un loc foarte important în economia unei ţări şi, cu părere de rău, mulţi oameni talentaţi preferă să plece din ţară fiindcă nu găsesc oportunitate în România (…) Nu pot spune că e mai uşor să te realizezi în afară, poate e mult mai complicat, dar sunt mai multe oportunităţi decât în România, subliniază Adrian Cârlan.

stiri.tvr.ro

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *