Romanul lui Ioan Slavici, „Moara cu noroc”, revine pe ecrane sub formă de thriller (Video)

Romanul lui Ioan Slavici, „Moara cu noroc”, revine pe ecrane sub formă de thriller, la 60 de ani de la prima ecranizare. De această dată, sub numele Orizont şi sub semnătura lui Marian Crișan, câștigător al unui trofeu Palm D’Or. Filmul a fost prezentat la un festival din Estonia, iar luna viitoare va ajunge în cinematografele din țară.

„Orizont” spune povestea unei familii care administrează o cabană din Munții Apuseni, în încercarea de a-și găsi norocul, la fel ca în nuvela lui Slavici.

Marian Crișan, regizor: Îmi doream și eu să am o variantă a respectivei povești. Cred că e una dintre cele mai frumoase nuvele scrise din România și a fost o muncă de vreo doi, trei ani să scriu și să adaptez povestea la o Românie modernă.

Filmările au fost făcute în zona Turda-Băișoara. „Orizont” a avut deja premiera mondială în noiembrie anul trecut, în Estonia și a atras atenţia presei internaționale de specialitate.

Marian Crișan, regizor: A fost remarcată deoarece filmul românesc în ultimii ani nu prea folosește muzica. E de obicei doar dialogul. Și faptul că filmul e, filmul e un thriller, asta a fost din nou remarcat. Eu am respectat oarecum intriga și povestea din nuvelă dar mi-am dorit să fie un thriller.

„Orizont” este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Marian Crișan. În 2010 bihoreanul a câștigat cu „Morgen”, primul său film, peste 15 distincții și premii la festivaluri internaționale. Pelicula a fost propunerea României la Oscar.

Mircea Morariu, critic de teatru: Nu mizează neaparat pe implicații din acestea care, cum să îi zic, asigură într-o anumită perioadă succesul la export. Sunt filme care interesează în egală măsură și spectatorii din România.

Marian Crișan face parte din noul val al cinematografiei românești. În 2008, scurt metrajul „Megatron” i-a adus premiul Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

digi24.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *