Ziua Pamantului, sarbatorita in fiecare an la 22 aprilie

Marcata pentru prima data in 1970, Ziua Plantei Pamant a fost initiata de senatorul american Gaylord Nelson si celebrata, initial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorita eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pamant a inceput sa fie organizata la nivel international, in peste 140 de tari.

La randul ei, Ziua Internationala a Mamei-Pamant este marcata de catre toate statele membre ale Natiunilor Unite, fiind o initiativa ONU concretizata prin Rezolutia 63/278, in 2009. „Mama-Pamant” este un concept antic comun in mai multe limbi si culturi, recunoscand legatura noastra cu planeta care sustine si ne hraneste. Aceasta zi nu inlocuieste celebrarea Zilei Plantei Pamant, prin ea se doreste o subliniere a importantei pe care trebuie sa o acordam planetei noastre. In unele parti ale globului pamantesc, ziua dedicata acestuia se marcheaza in luna martie odata cu echinoctiul de primavara.

 In 2016, zilele dedicate Pamantului au obiective comune pornind de la tema

„Arbori pentru Pamant”, sugestiva pentru misiunea de a largi si diversifica miscarea pentru mediu, la nivel mondial, potrivit site-urilor earthday.org. / un.org. Intre obiective se afla si mobilizarea mai eficienta pentru a construi un mediu sanatos, durabil, prin combaterea schimbarilor climatice.

Tema din acest an pregateste atingerea obiectivului de plantare a 7,8 miliarde de copaci in urmatorii cinci ani, cand aniversarea planetei ajunge la a 50-a editie. Actiunea de plantare a copacilor a fost demarata avandu-se in vedere faptul ca acestia ajuta la combaterea schimbarilor climatice. Ei absorb CO2 in exces si substantele daunatoare din atmosfera. Copacii ne ajuta sa respiram un aer curat si contracareaza pierderea speciilor.

In 2016, in aceasta zi, este programata ceremonia de semnare a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice, la sediul ONU din New York, de catre Statele Unite, China si alte aproximativ 120 de tari. Aceasta semnare indeplineste o cerinta cheie pentru intrarea in vigoare a Acordul adoptat de catre toate 196 parti la Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, la COP21 la Paris, la 12 decembrie 2015. In cadrul acordului, toate tarile au convenit sa conlucreze pentru limitarea incalzirii globale cu plus 2 grade Celsius in raport cu epoca preindustriala, in caz contrar existand riscul unor schimbari climatice cu efecte ireversibile.

stiri.tvr.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *