Cum putem scapa pe cale legala de firmele de recuperare

Legea darii in plata a intrat in vigoare de mai bine de doua luni, insa cei care vor sa scape de povara ratelor cu ajutorul ei se confrunta deja cu un obstacol – recuperatorii sustin ca nu li se aplica legea. Avocatii dau asigurari ca proprietarii locuintelor vor castiga in instanta fara probleme.

Foto via © Shutterstock.com

In multe cazuri, firmele de recuperare au cumparat creanta de la banci, iar acum cei care au probleme cu plata ratelor sunt datori recuperatorilor. Concret, debitorul (datornicul) a ramas acelasi, insa creditorul – initial banca de la care s-a facut imprumutul – s-a schimbat. Odata cu asta, lucrurile nu mai sunt la fel de clare pentru cei indatorati.

Avocatul Adrian Cuculis a acordat un scurt interviu Ziare.com, in care a raspuns intrebarilor pe care si le pun multi dintre cei care peste noapte s-au trezit datori catre recuperatori.

Recuperatorul imi spune ca legea nu i se aplica si trebuie sa il dau in judecata. Ce trebuie sa fac?

Avocatul a explicat ca, desi recuperatorul transmite ca legea nu i se aplica, situatia este simpla, din punctul de vedere al legislatiei, deoarece prevederile acestei legi arata foarte clar ca ea se aplica inclusiv executarilor silite sau celor executati silit, la articolul 11: ” (…) prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data”.

„In conditiile in care creditul a fost cesionat catre un recuperator de creanta, in principal discutam despre credite neperformante care au avut probleme la plata ratelor. Asta nu inseamna ca nu se aplica inclusiv celor executati silit pe imobil – le-a fost vandut imobilul – si ulterior au ramas cu o datorie.

Sa facem urmatoarea distinctie: In cazul in care suntem intr-una dintre cele doua situatii – fie avem imobilul in posesia noastra, dar el este executat silit, fie nu il mai avem in posesia noastra, dar suntem in continuare in executare silita -, este important sa facem notificarea prin care anuntam recuperatorul ca dorim sa stingem acea datorie.

In momentul in care primim un raspuns negativ din partea recuperatorului de creante, evident ca se activeaza articolul 8 din Legea 77/2016, care spune foarte clar ca, daca creditorul refuza sa semneze actul de dare in plata – stingerea datoriei pana la urma in cazul celor executati silit fara imobil -, debitorul se poate adresa direct instantei de judecata”, a explicat Cuculis.

De asemenea, acesta a subliniat ca, pentru ca imobilul sa fie dat in plata, nu este nevoie de notar, ci acest lucru se poate face printr-un inscris sub semnatura privata – „poate sa il faca recuperatorul de creante, ii pune stampila si a terminat orice fel de discutie cu debitorul lui, e procedura foarte simpla, nici nu mai avem nevoie de notar”.

Daca acest lucru nu se intampla, „atunci debitorul se duce direct la instanta si va putea sa ceara inclusiv daune morale pentru ca recuperatorul i-a tergiversat procedura de stingere a datoriei”.

Totodata, acesta ne-a explicat si care este ponderea celor care trebuie sa rezolve aceasta problema cu recuperatorii, si nu cu banca: „As merge pe 30 la suta banci si 70 la suta recuperatori. Pana in momentul de fata, toate solicitarile bancilor au fost respinse”, a subliniat avocatul.

Poate recuperatorul sa castige in instanta?

Avocatul ne-a explicat si ca, respectand conditiile legii, recuperatorul nu poate sa aiba castig de cauza in instanta intr-o asemenea situatie, subliniind ca exista o dispozitie legala care ne spune foarte clar ca, daca creditorul nu doreste sa primeasca imobilul in plata sau sa stinga datoria, se poate merge in instanta.

„Avem prevedere legala cu privire la treaba asta, deci lucrurile sunt clare, n-au cum sa piarda (datornicii – n.red.). Pot pierde daca nu se incadreaza in dispozitiile articolelor 4 si 5. Aia e o alta poveste. Dar pe conditiile indeplinite, nu au cum sa piarda in instanta, pe considerentul asta”, a spus Cuculis.

Ce poate face recuperatorul impotriva mea?

Recuperatorii pot incerca intai sa renegocieze conditiile contractului, pentru a evita pierderile financiare, odata cu darea in plata a locuintei, a carei valoare de multe ori nu acopera datoria ramasa.

Insa, daca proprietarul locuintei refuza orice fel de negociere, recuperatorul nu poate lua vreo masura impotriva lui.

„Nu are ce sa faca, este aptitudinea mea sa iti recunosc tie orice fel de negociere si dreptul meu sa semnam orice fel de intelegere pe care o facem, dar daca eu nu vreau, ca si debitor, nu ma poti obliga. Imi aduc aminte de o discutie de acum cateva zile cu un client – ‘Hai sa vedem, poate oamenii astia o sa ne scada 20 la suta soldul, poate reusim…’. ‘Nu, domne, nu ma mai intereseaza absolut nimic, vreau pur si simplu sa dau casa in plata, spune si mie: ce sa negociez pentru o garsoniera de 18 metri patrati? Astia imi cer 60.000 de franci elvetieni. Ce sa mai negociez?’ Deci nu poate sa ii faca absolut nimic”, a precizat Cuculis.

Florin Necula, ziare.com

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *