Mugur Isărescu şi-a făcut public salariul: 61.203 de lei

Mugur Isărescu şi-a dezvăluit salariul de guvernator al Băncii Naţionale – aproape 10 mii de euro. La salariu se adaugă însă indemnizaţia de membru în Consiliul de Administraţie al BNR, astfel că venitul lunar se ridică la 61.200 de lei, sumă echivalentă cu 13.600 de euro. Isărescu a explicat că dezvăluirea a fost făcută din raţiuni de transparenţă. Compararea salariului său cu cel al altor guvernatori este însă dificilă, deoarece aceste informaţii nu sunt publice peste tot. De exemplu, ştim că guvernatorul BNR câştigă de două ori mai puţin decât preşedintele Băncii Centrale Europene, al cărui salariu anual este de peste 337.000 de euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi-a făcut public salariul, „în contextul în care toate băncile centrale europene fac demersuri în sensul creşterii transparenţei procesului decizional”.

Astfel, Guvernatorul BNR are un venit net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro).

„Vă prezint salariul net şi indemnizaţia de conducere care revin guvernatorului: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizaţia lunară pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)”, a precizat Mugur Isărescu.

De asemenea, Guvernatorul Băncii Naţionale a României a precizat că a refuzat ieşirea la pensie.

„Potrivit Codului Muncii, începând cu 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 ani şi 10 luni am îndeplinit condiţiile cumulative de muncă şi stagiu de pensionare, dar contractul meu de muncă cu Banca Naţională a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în funcţia de guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensia şi nu s-a cumulat pensia cu salariul.

Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos să nu încasez şi pensia atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plata după depunerea acestui dosar şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului”, a mai spus Mugur Isărescu.

stiri.tvr.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *