Perseidele, vizibile în România, în 12 şi 13 august

Ca în fiecare an, în luna august îşi face apariţia curentul de meteori Perseide. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut şi urmărit cu interes de mulţi oameni în serile senine de vară.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosfera se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează, şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Potrivit Observatorului Astronomic „amiral Vasile Urseanu”, pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august.

În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 15 şi 18:30, ora României. Aşadar, din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuşi, se va putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11/12 şi 12/13 august.
Conform precizărilor Observatorului Astronomic, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Luna se va afla într-o fază care nu va deranja observaţiile, în prima jumătate a nopţii.

Cel mai bun loc pentru observaţii este în afara aglomerărilor urbane sau la munte. Observaţiile se pot face cu ochiul liber, fără instrumente astronomice. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

curierulnational.ro

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *